8 bit

No s'ha de confondre amb 8 bits.
Infotaula de gènere musical8 bit
OrigenJapó Modifica el valor a Wikidata
Creació1978 Modifica el valor a Wikidata
Part demúsica friqui, bit music i música de videojocs Modifica el valor a Wikidata

Mostra d'àudio


Modifica el valor a Wikidata

8 bit o chiptune és un gènere musical de música electrònica propi dels videojocs o que imita el seu estil, fet amb el generador de so programable (PSG) o sintetitzadors de xips de so en màquines d'arcade, ordinadors i videojocs.[1] El terme s'utilitza habitualment per referir-se a música en format de seguiment utilitzant mostres extremadament bàsiques i petites que podria produir un ordinador o una consola antiga (aquest és el significat original del terme), així com música que combina PSG sons amb estils musicals moderns.[2][3][4] S'ha descrit com "una interpretació de molts gèneres" ja que qualsevol cançó existent es pot organitzar en un estil chiptune definit més per l'elecció de l'instrument i el timbre que per elements d'estil específics.[5]

Està marcat per melodies repetitives, amb efectes de so que recorden la banda sonora dels jocs de consola dels anys 80, fetes amb sintetitzador, tons aguts i presència de soroll blanc. Té influències del synthpop i presenta com a subgèneres principals el bitpop (on les melodies són més complexes però el patró rítmic idèntic), nintendocore (on s'afegeix un so més dur, propi del techno hardcore, a la base) i el skweee (on es canvia el ritme per un més propi del rhythm and blues).[cal citació]

Referències

[modifica]
  1. Kevin, Driscoll; Diaz, Joshua «Endless loop: A brief history of chiptunes». Transformative Works and Cultures, vol. 2, 2009. DOI: 10.3983/twc.2009.0096.
  2. «Trackerien tarina – modit soivat yhä». .
  3. «Els 5 millors artistes de Chiptune». DJZ.com. Arxivat de l'original el 20 de juny de 2014. [Consulta: 13 març 2012].
  4. «La música feta a Game Boys és molt més gran del que et penses». Arxivat de l'original el 22 de juny de 2020. [Consulta: 22 juny 2020].
  5. Interactive Composition: Strategies Using Ableton Live and Max for Live. Oxford University Press, 2015, p. 159. ISBN 9780199973828. 

Vegeu també

[modifica]