Acàcia de ganivet

Infotaula d'ésser viuAcàcia de ganivet
Acacia cultriformis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN198971453 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFabales
FamíliaFabaceae
TribuAcacieae
GènereAcacia
EspècieAcacia cultriformis Modifica el valor a Wikidata
G.Don, 1832
Nomenclatura
Sinònims
  • Acacia scapuliformis G. Don
  • Acacia papuliformis Loudon
  • Acacia cultrata Paxton
  • Acacia glaucophylla F. Cels
  • Acacia glaucifolia Meissner
  • Acacia cultriformis var. albicans Chopinet
  • Acacia cultriformis var. glaucescens Chopinet
  • Racosperma cultriforme (G. Don) Pedley[1]
ExautorA.Cunn. Modifica el valor a Wikidata
Distribució
lang= Modifica el valor a Wikidata
Endèmic de

L'acàcia de ganivet (Acacia cultriformis)[2] és una espècie de planta de la família de les lleguminoses que es distribueix per l'est d'Austràlia. És un arbre que es troba sobre sòls ben drenats a àrees costaneres. És una espècie que té un ús ornamental.

Descripció

[modifica]

Port

[modifica]

El seu port és de tipus arbustiu i són plantes que poden créixer erectes o presentar formes reptants o postrades damunt pedres i roques, sobretot en les formes cultivades i de jardí. Pot arribar a fer fins a 4 metres d'alçada.

Fulles

[modifica]

Com molts membres del seu gènere, les plantes madures no presenten veritables fulles sinó fil·lodis, és a dir, el pecíol es dilata en forma de làmina i substitueix el limbe de la fulla. Els fil·lodis en aquesta espècie són de color grisenc, de forma triangular i d'uns 25 mm de llarg i uns 12 mm d'ample, amb un petit punt (mugró) a la punta.

Flors

[modifica]

Les flors són de color groc brillant, es reuneixen en raïms en forma globular i en grups a les aixelles dels fil·lodis. La floració és principalment a la primavera.

Distribució

[modifica]

És un arbust originària del sud-est d'Austràlia, de Nova Gal·les del Sud i Queensland.

Cultiu i Usos

[modifica]

L'acàcia de ganivet és una de les acàcies més àmpliament conreades pel seu atractiu fullatge i flors de colors. El cos postrat és particularment atractiu com a planta de jardineria en pendent de parets de roca. La planta s'adapta a una àmplia gamma de tipus de sòl, sempre que estan raonablement ben drenats. Una posició a ple sol o ombra parcial és adequat i l'espècie és tolerant a les gelades almenys moderats. La propagació és relativament fàcil per mètodes normals de recaptació de llavors amb els següents pretractaments per immersió en aigua bullent o per escarificació. Els talls poden tenir èxit, però aquest mètode no s'utilitza sovint. Hauria de portar-se a terme a partir d'esqueixos per conservar l'hàbit postrat i propagació de la forma postrada.[3]

Referències

[modifica]
  1. «Acacia cultriformis» a EOL. Data consulta: 25 de febrer de 2014.
  2. «Acacia cultriformis». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 21 febrer 2022].
  3. «Acacia cultriformis» (en anglès). Australian Native Plants Society, 01-02-2012. Arxivat de l'original el 2015-02-22. [Consulta: 24 desembre 2020].