Agora (pel·lícula)

Infotaula de pel·lículaAgora
Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióAlejandro Amenábar Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióÁlvaro Augustín i Fernando Bovaira Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióGuy Hendrix Dyas Modifica el valor a Wikidata
GuióAlejandro Amenábar i Mateo Gil Modifica el valor a Wikidata
MúsicaDario Marianelli Modifica el valor a Wikidata
FotografiaXavi Giménez Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeNacho Ruiz Capillas Modifica el valor a Wikidata
VestuariGabriella Pescucci Modifica el valor a Wikidata
ProductoraTelecinco Cinema i MOD Producciones Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorFocus Features i Budapest Film Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEspanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena2009 Modifica el valor a Wikidata
Durada126 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeMalta Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2.35:1 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema històric, drama històric, cinema biogràfic i peplum Modifica el valor a Wikidata
TemaHipàcia Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióEgipte i Alexandria Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc webagoralapelicula.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt1186830 FilmAffinity: 566095 Allocine: 134194 Rottentomatoes: m/agora Letterboxd: agora Mojo: agora Allmovie: v434619 TCM: 723519 Metacritic: movie/agora TV.com: movies/agora TMDB.org: 26428 Modifica el valor a Wikidata

Agora és un drama històric de 2009 dirigit per Alejandro Amenábar i protagonitzat per Rachel Weisz. És la cinquena pel·lícula d'Amenábar i la seva segona rodada completament en anglès després de The Others. La història se situa l'any 391 a la ciutat d'Alexandria (Egipte). La seva protagonista és la matemàtica, filòsofa i astrònoma Hipàcia que va ser assassinada pels seguidors del bisbe Ciril d'Alexandria el 415. Segons l'autor, es tracta de la seva pel·lícula més personal.[1]

Argument

[modifica]

Hipatia ensenya

[modifica]

Dins del Museu d'Alexandria i del Serapèum, Hipàtia (Rachel Weisz) ensenya matemàtiques, astronomia i filosofia als fills de la elit d'Alexandria. Entre els seus alumnes hi ha Orestes (Oscar Isaac) i Sinsesi (Rupert Evans). També el jove esclau Davos (Max Minghella) enamorat d'Hipàtia, és a les classes com a ajudant, escolta amb atenció a la seva ama. Orestes- que arribarà a ser el prefecte en Alexandria- també s'enamora d'Hipàtia, pretenent-la en matrimoni.

Les revoltes i els enfrontaments

[modifica]

Als barris de la ciutat regna al descontent, els cristians mostren la seva fortalesa burlant-se del deu profà Serapis, a qui consideren un fals deu, un déu pagà. L'actitud provocadora dels cristians desencadena un atac mortal contra ells que serà l'inici d'una espiral de violència creuada entre les diferents fraccions religioses i els diferents estaments del poder. Al primer enfrontament Teó de Alexandria, pare d'Hipàtia, és ferit de mort. La violència augmenta sense control i la revenja s'apropia d'Alexandria. Els cristians, nombrosos i ben organitzats setien el recinte sagrat. Davant aquesta situació Hipàtia protegeix als seus deixebles, de manera especial als cristians, entre ells Davo, un esclau. Des de Roma l'emperador proclama l'immediata expulsió del recinte dels seus habitants legitimant als cristians.

L'asalt i la victòria cristiana

[modifica]

La situació és desesperada, atrapada rere els murs l'astrònoma Hipàtia lluita per salvar els pergamins que guarden la saviesa del món antic.[2] Al seu costat resisteix Davo, que es debat entre l'amor que li professa i la llibertat que podria assolir unint-se a l'imparable ascens dels cristians. Davo és manumès per la seva mestressa Hipàtia que fuig aclaparada juntament amb els seus deixebles i els patricis. L'expulsió es consuma: els edificis són espoliats i arrasats.

Però la pau no arriba. La provocació dels cristians als jueus en una representació teatral i la manca de resposta de l'autoritat fa que aquests es prenguin la justícia pel seu compte -amb una emboscada en què moren nombrosos cristians- però que de res servirà ja que els jueus seran finalment massacrats i expulsats de la ciutat. Els cristians consoliden el seu poder i l'apliquen sense misericòrdia.

L'expulsió d'Hipàtia i els seus dels edificis oficials i emblemàtics -que han quedat en mans dels cristians- no sembla ser suficient. Els jerarques cristians confabulen contra el prefecte Orestes a qui volen obligar davant la Bíblia a abjurar de la seva fidelitat a Hipàtia.

La desolació

[modifica]

La vida d'Hipàtia està en perill. Ella representa la negació del patriarcat i dels patriarques cristians: una dona no sotmesa a cap home, culta, reconeguda matemàtica i astrònoma, admirada pels seus deixebles que a més es nega a convertir-se a una religió en la qual no creu, el cristianisme.

Davant la Bíblia, el bisbe Ciril d'Alexandria condemna Hipàtia per pagana i bruixa i ordena la seva lapidació. Els seguidors del bisbe busquen pels carrers tumultuosos d'Alexandria a Hipàtia per executar-la. En l'aldarull, Davo, el seu antic esclau, encara enamorat, també la busca amb la finalitat de salvar-la dels seguidors de Ciril, però quan la troba, ja és massa tard, ja que ja es trobava en camí per a la seva execució. Davo decideix seguir-los i abans que Hipàtia sigui apedregada, esquarterada i arrossegada pels carrers, li pren la vida durant un moment de descuit per part dels executors per evitar-li qualsevol dolor físic[3]

Repartiment

[modifica]

Guardons[4]

[modifica]

Premis

[modifica]

Nominacions

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Entrevista a Amenábar en relació a la pel·lícula, al diari Avui «Avui Paper Cultura i Espectacles». Arxivat de l'original el 2012-03-19. [Consulta: 19 juliol 2012].
  2. «Carl Sagan: la Biblioteca de Alejandría e Hipatia en Cosmos», 07-04-2010. [Consulta: 8 desembre 2024].
  3. «Amenábar prepara 'Ágora', su nueva película, en Malta» (en castellà). El País [Madrid], 13-03-2008. ISSN: 1134-6582.
  4. Nominacions i premis, a IMDb

Enllaços externs

[modifica]