Ajuda:Arxiu de discussions

És habitual a la Viquipèdia arxivar periòdicament les pàgines de discussió quan estan massa plenes i les discussions són velles. Les pàgines de discussió massa plenes poden dificultar la navegació per fils de discussió obsolets, i poden ser una molèstia per usuaris amb connexions lentes a Internet o amb ordinadors lents. Per altra banda, en alguns casos pot ser útil mantenir discussions velles visibles per a que els nous editors puguin veure el que ja s'ha discutit i s'eviti la reincidència.

No hi ha cap criteri que digui quan es pot arxivar o quina és la longitud òptima d'una pàgina de discussió. La decisió no hauria de ser controvertida i s'hauria de fer segons els principis de bona fe i de consens.

Sempre que sigui possible, s'haurien arxivar només les discussions que estiguin inactives per tenir tot el context junt. El mètode habitual és copiar-les a una subpàgina i deixar una nota amb un enllaç a la pàgina principal. En alguns casos pot ser útil fer-ne un resum.

L'arxiu de les pàgines de discussió d'usuari és opcional i queda sota la responsabilitat de cada usuari. De totes formes, és recomanable seguir el mateix procés que la resta de pàgines de discussió.

Els articles no s'arxiven. Les versions anteriors es poden consultar al seu historial.

Arxiu en subpàgines

[modifica]

El mètode habitual d'arxiu és utilitzant una subpàgina. Aquesta subpàgina es crea amb el mateix nom que la pàgina principal, una barra (/) de separació i el nom de la subpàgina. Per exemple:

Recordeu utilitzar el nom complet de la pàgina amb l'espai de noms correcte (la part que hi ha abans dels dos punts). Per exemple, l'arxiu de la vostra pàgina de discussió hauria de començar per "Usuari Discussió:".

Arxivat manual

[modifica]
  1. Editeu la pàgina de discussió que voleu arxivar.
  2. En la caixa d'edició, marqueu el text que voleu arxivar. Fixeu-vos que podeu deixar els encapçalaments que no cal traslladar. Seleccioneu "retalla" (botó dret del ratolí amb Windows o Linux, o en el menú d'edició del navegador). El text quedarà copiat temporalment al vostre porta-retalls.
  3. Afegiu un enllaç a la pàgina d'arxiu a crear. Podeu enllaçar directament a una subpàgina posant una barra (/) davant del nom.
    • Si és un arxiu temàtic, useu un nom descriptiu, per exemple [[/Debat sobre el títol de la pàgina]].
    • Si és un arxiu de discussions velles, les podeu classificar per dates o amb numeració correlativa, per exemple [[/Arxiu 1]].
    • El enllaços als arxius es poden posar amb una plantilla. Vegeu més avall.
  4. Deseu la pàgina. Ara tindreu només les discussions més noves que heu deixat, i un enllaç vermell a l'arxiu.
  5. Obriu aquest arxiu nou per crear-lo. Enganxeu el text del porta-retalls.
  6. Afegiu {{Discussió arxivada}} al principi de la pàgina. Aquesta plantilla afegirà una nota que explica que la pàgina és un arxiu, i oferirà l'enllaç cap a la pàgina principal de discussió.
  7. Deseu la pàgina i ja haureu completat l'arxiu.

Avantatges

[modifica]
  • Les discussions es poden arxivar cronològicament o per temes. En algunes pàgines on hi ha temes que solen ser recurrents, pot ser útil fer un arxiu temàtic o bé fer un resum amb les preguntes més freqüents. Per a pàgines de discussió d'usuari no té tant de sentit. *L'arxiu es pot editar per a major claredat. Per exemple, es poden canviar els títols de seccions per altres més descriptius, es poden anotar els comentaris no signats, es poden eliminar els comentaris irrellevants o traslladar-los de secció, etc. De totes formes aquestes edicions no haurien de ser controvertides, només de manteniment, i cal respectar la voluntat dels usuaris que han signat els seus comentaris. Això no és possible amb el mètode d'arxiu per enllaç permanent a l'historial (vegeu més avall).
  • Els enllaços usats a les discussions continuen indexats. Per altra banda pot ser un inconvenient quan s'usa l'eina què hi enllaça i s'omple d'arxius i pàgines de discussió.
  • Es manté intacte l'historial de la pàgina, cosa que no passaria amb un reanomenament.

Desavantatges

[modifica]
  • Sense adonar-se'n, els usuaris novells poden contestar discussions inactives arxivades, o pot ser vandalitzada.
  • S'assumeix bona fe per part de l'usuari que crea l'arxiu. En cas de dubte, l'arxiu no té l'historial per comprovar-ho i pot ser complicat verificar si és una còpia fidedigna de l'original. En cas que l'arxiu s'editi per raons de manteniment o claredat, s'hauria de fer després de crear una còpia exacte per a que consti en el seu historial.
  • Els editors que tinguin l'article en la seva llista de seguiment no tindran inclosa la pàgina de l'arxiu.

Arxivat automàtic

[modifica]

Per a algunes pàgines amb molta activitat, un bot pot fer l'arxiu automàticament. Els criteris que segueixi haurien d'estar consensuats.

Índex d'arxius

[modifica]

En les pàgines de discussió arxivades regularment, és útil tenir un índex dels arxius en l'encapçalament de la pàgina.

Genera una caixa flotant pels enllaços als arxius. Poseu els enllaços com a paràmetre, per exemple {{Caixa d'arxius|[[/Arxiu 1]]}}. Teniu una mostra a la dreta i més informació a la pàgina de la plantilla.
És una variant de la {{caixa d'arxius}} que genera una barra desplegable amb un enllaç per obrir-la. Vegeu un exemple a la dreta i més informació a la pàgina de la plantilla.
  • Pàgina d'índex
En casos amb un gran nombre d'arxius, és una bona idea fer una subpàgina amb l'índex dels arxius. Per exemple, vegeu l'arxiu de propostes de la taverna. Una plantilla d'ajuda per indexar arxius mensuals és {{Arxius numerals}}.

Enllaç permanent a una versió de l'historial

[modifica]

Una alternativa és netejar la pàgina de discussió i posar un enllaç permanent a la versió anterior. No és possible fer un enllaç intern a la versió anterior d'una pàgina, per tant s'haurà de copiar la URL com un enllaç extern.

  1. Aneu a la pàgina de discussió que voleu arxivar i cliqueu a "Enllaç permanent" de la caixa d'eines. Alternativament, podeu anar a l'historial de la pàgina i seleccionar la versió que voleu arxivar.
  2. Copieu l'adreça URL completa de la barra de navegació.
  3. Editeu la pàgina de discussió i elimineu el text a arxivar. Afegiu un enllaç a la URL que heu copiat. Recordeu usar la sintaxi d'enllaços externs, per exemple: [http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Viquipèdia_Discussió:Llibre_d'estil&oldid=796576 Arxiu 1]: fins desembre 2006
  4. Deseu la pàgina i ja haureu completat l'arxiu.

Podeu fer l'enllaç més curt, de forma que la pàgina resulti més llegible, usant la funció {{fullurl}}. Per exemple:

[{{fullurl:{{FULLPAGENAME}}|oldid=796576}} Arxiu 1]

Si voleu que no surti la icona d'enllaç extern (de fet no ho és), poseu utilitzar:

<span class="plainlinks">[{{fullurl:{{FULLPAGENAME}}|oldid=796576}} Arxiu 1]</span>

Avantatges de l'enllaç permanent

[modifica]
  • És més senzill.
  • Hi ha més garanties que l'arxiu no es modifiqui ni sigui vandalitzat.
  • Pot ser útil per fer resums de la discussió amb enllaços a la discussió original.
  • Es manté intacte l'historial de la pàgina, cosa que no passaria amb un reanomenament.

Desavantatges de l'enllaç permanent

[modifica]
  • Les discussions arxivades són a l'historial i no es troben amb l'eina de cerca.
  • No es pot organitzar l'arxiu per temes.
  • És complicat reorganitzar l'arxiu.
  • Una edició per error de l'arxiu (a pesar de l'avís) és una reversió de totes les edicions posteriors.
  • No és un mètode habitual i pot confondre als editors que no hi estiguin familiaritzats.
  • Els enllaços existents en l'arxiu no queden indexats ja que es troben en l'historial.

Vegeu també

[modifica]