Alzineta

Infotaula d'ésser viuAlzineta
Teucrium chamaedrys Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitnúcula Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegnePlantae
OrdreLamiales
FamíliaLamiaceae
GènereTeucrium
EspècieTeucrium chamaedrys Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

L'alzineta (Teucrium chamaedrys), rep el seu nom popular pel fet que les seves fulles recorden les de l'alzina en miniatura. És una espècie de planta silvestres i ornamental originària d'Europa i el Pròxim Orient. Històricament era utilitzada com a planta medicinal per al tractament de la gota i a vegades com a component de la tríada veneciana.

Descripció

[modifica]
Les fulles de l'alzineta tenen el limbe ovato-oblong i la vora crenada (o sigui, amb petits lòbuls arrodonits, com a la imatge)[1] tot i que a vegades estan dividides més profundament.[2]

És una petita mata de menys de 30 cm d'alçada, les fulles són coriàcies i generalment tenen una amplada no superior a 1 cm amb la longitud del limbe aproximadament el doble que l'amplada. La corol·la és purpúria o rarament blanca. El calze fa de 5 a 8 mm. Floreix de maig a setembre.[3] Les seves flors són labiades de color rosa lavanda o rosat porpra. Les llavors maduren d'agost a setembre.

Teucrium chamaedrys és la planta hoste per a Orobanche teucrii.

Localització i hàbitat

[modifica]

És una planta autòctona als Països Catalans. És nativa del sud d'Europa, la conca mediterrània i el Caucas. Es troba naturalitzada al Regne Unit. És de distribució holàrtica mediterrània i submediterrània. No es troba a Eivissa ni a Formentera.

Habita en boscs clars, garrigues, pastures, rases etc. damunt sòls secs més o menys eutròfics del nivell de la mar fins a 1.800 m d'altitud.

Subespècies

[modifica]

Als Països Catalans se'n troben dues subespècies:[2]

  • Teucrium chamaedrys pinnatifidum: Força comuna a tota l'àrea de distribució. La seva distribució general és mediterrània occidental.[2]
  • Teucrium chamaedrys germanicum: En aquesta àrea només es fa al Pirineu, on és força rara. La seva àrea general és submediterrània.[2]

Usos medicinals

[modifica]

A Occitània si més no, s'empra com a planta depurativa en tisana.

Referències

[modifica]
  1. «Teucrium chamaedrys». Herbari virtual del Mediterrani Occidental. Universitat de les Illes Balears.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 de Bolòs, Oriol [et al.].. Flora manual dels Països Catalans. 2a edició. Barcelona: Pòrtic, 1993. ISBN 84-7306-400-3. 
  3. Bolòs i Vigo Flora dels Països Catalans Barcelona 1990

Bibliografia

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]