Alí II ibn Úmar

Plantilla:Infotaula personaAlí II ibn Úmar
Biografia
Mort883 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Soldà Marroc
874 (Gregorià) – 883 (Gregorià)
← Yahya II ibn YahyaYahya (III) ibn al-Qàssim → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolEmir Modifica el valor a Wikidata
FamíliaIdríssides Modifica el valor a Wikidata
PareUmar ibn Idris Modifica el valor a Wikidata

Alí II ibn Úmar (mort després del 883) fou emir de la dinastia idríssida del Magrib, fill d'Umar ibn Idris II al que va succeir com feudatari del país dels sinhadja i els [ghumara] (gomeres) del Rif quan Umar va morir el 853. Va governar el Rif del 853 al 866 i al Rif i a Fes del 866 al 883.

Yahya II ibn Yahya, emir de Fes, es va casar amb la seva filla. L'emir portava una vida de llibertí i un dia va provocar un escandol que el va obligar a fugir de la seva residència i refugiar-se al barri de l'Àndalus de Fes on va morir en circumstàncies desconegudes (866). Llavors Abd al-Rahman ibn Abi Sahl al-Djudjami, un notable de Fes (barri de Karawiyyin), va prendre el poder aprofitant el descontentament general, però la filla d'Ali va demanar ajut al seu pare, que va venir a la ciutat i es va apoderar del barri de Karawiyyin i de tota la ciutat i es va proclamar emir (Ali II ibn Umar).

Durant el seu regnat es va revoltar a les muntanyes de Madyuna al sud de Fes un kharigita sufrita, Abd al-Razzak, al que van seguir molts amazics. Després de diversos combats Ali II fou derrotat decisivament (883) i va haver d'abandonar Fes i refugiar-se amb la tribu awraba entre els que va morir. Abd al-Razzak va entrar a Fes i el barri d'Àndalus se li va sotmetre però el de Karawiyyin es va resistir i va cridar en ajut a Yahya ibn al-Kasim anomenat al-Mikdam, fill i successor d'al-Kasim ibn Idris II i senyor de Tandja (Tànger) i dependències incloent al-Basra. Yahya es va presentar a Fes i va ocupar el barris de l'Àndalus d'eon va fugir Abd al-Razzak, sent llavors aclamat per la població com emir (Yahya III ibn al-Kasim).

Bibliografia

[modifica]

H. Terrace, Histoire du Maroc