Diagrama del paradigma d'aprenentatge de funcions en aprenentatge automàtic per a l'aplicació a tasques posteriors, que es pot aplicar a dades en brut, com ara imatges o text, o a un conjunt inicial de funcions per a les dades. L'aprenentatge de funcions té com a objectiu un entrenament més ràpid o un millor rendiment en la configuració específica de la tasca que si les dades s'introduïssin directament.[1]
En l'aprenentatge automàtic, l'aprenentatge de característiques o l'aprenentatge de representacions[2] és un conjunt de tècniques que permeten a un sistema descobrir automàticament les representacions necessàries per a la detecció o classificació de característiques a partir de dades en brut. Això substitueix l'enginyeria manual de funcions i permet que una màquina aprengui les funcions i les utilitzi per realitzar una tasca específica.
L'aprenentatge de característiques està motivat pel fet que les tasques d'aprenentatge automàtic, com ara la classificació, sovint requereixen una entrada que sigui matemàtica i computacionalment convenient de processar. Tanmateix, les dades del món real, com ara imatges, vídeo i dades de sensors, no han cedit als intents de definir algorítmicament característiques específiques. Una alternativa és descobrir aquestes característiques o representacions mitjançant l'examen, sense dependre d'algorismes explícits.
L'aprenentatge de funcions pot ser supervisat, no supervisat o autosupervisat.
En l'aprenentatge de funcions supervisat, les funcions s'aprenen mitjançant dades d'entrada etiquetades. Les dades etiquetades inclouen parells d'entrada-etiqueta on l'entrada es dona al model i ha de produir l'etiqueta de veritat bàsica com a resposta correcta.[3] Això es pot aprofitar per generar representacions de característiques amb el model que donen lloc a una alta precisió de predicció de l'etiqueta. Alguns exemples inclouen xarxes neuronals supervisades, perceptró multicapa i aprenentatge de diccionaris (supervisat).