Artemis V

Infotaula vol espacialArtemis V
Resum del pla de la missió Artemis V
Tipus de missióAllunatge tripulat, Muntatge de l'estació orbital
Operador   NASA Modifica el valor a Wikidata
Propietats de la nau
Nau espacialOrion
Gateway Space Station
Blue Moon Lander
Fabricant
Inici de la missió
Vehicle de llançamentSpace Launch System Block 1B (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mòdul de descens a Moon
Lloc d'aterratgeRegió del pol sud

Artemis VI (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Artemis V és la cinquena missió planificada del programa Artemis de la NASA i el primer vol tripulat del mòdul de descens "Blue Moon" (Lluna Blava).[1] La missió llançarà quatre astronautes en un coet del sistema de llançament espacial i un Orion cap a l'estació orbital Lunar Gateway. Serà el tercer allunatge del programa Artemis. A més, Artemis V també lliurarà dos nous elements a l'estació espacial Lunar Gateway.[2]

Visió general

[modifica]

Artemis V llançarà quatre astronautes a l'estació espacial Lunar Gateway. La missió lliurarà el mòdul d'avituallament i comunicacions ESPRIT de l'Agència Espacial Europea i un sistema de braços robòtics de construcció canadenc per a l'estació Gateway. També es lliurarà un vehicle terrestre lunar de la NASA.

Després d'atracar a l'estació espacial, dos astronautes pujaran al mòdul de descens "Blue Moon" i baixaran amb ell fins al pol sud lunar per allunar a prop del vehicle terrestre lunar. Serà, per tant, el primer allunatge que farà ús d'un astromòbil lunar sense pressió des de la missió Apollo 17. Està previst tenir els dos astronautes a la superfície de la Lluna durant aproximadament una setmana on realitzaran activitats de ciència i exploració.[1]

Al març de 2024, es preveia que el llançament de l'Artemis V no es poduirà abans del març de 2030. [3]

Nau espacial

[modifica]
A 365-foot-tall orange and white rocket lifting off of Pad 39B at the Kennedy Space Center, at night
Representació del llançament del bloc 1B del sistema de llançament espacial

Sistema de llançament espacial

[modifica]

El sistema de llançament espacial és un llançador d'elevació súper pesada utilitzat per llançar la nau espacial Orion des de la Terra a una òrbita translunar.

Orion

[modifica]

Orion és el vehicle de transport de la tripulació utilitzat per totes les missions Artemis. Transportarà la tripulació des de la Terra fins a l'òrbita Gateway i els retornarà a la Terra.

Lunar Gateway

[modifica]

Lunar Gateway és una petita estació espacial modular que s'establirà a l'òrbita d'halo gairebé rectilínea (NRHO). Es preveu que els dos primers elements de l'estació, el Power and Propulsion Element (Element de potència i propulsió) i l'Habitation and Logistics Outpost (Avançada habitació i logística) es llancin junts a bord d'un SpaceX Falcon Heavy el 2027.[4][5] S'espera que assoleixi l'òrbita lunar nou o deu mesos després[6] El mòdul d'hàbitat I-Hab serà lliurat per Artemis IV .

El mòdul de descens lunar

[modifica]

El mòdul de descens lunar "Blue Moon" serà l'encarregat de traslladar els astronautes de l'estació orbital a la superfície lunar i tornar-los més endavant de nou a l'estació orbital.

El vehicle terrestre lunar

[modifica]

El vehicle terretre lunar és un vehicle mòbil no tancat de la NASA que els astronautes conduiran a la Lluna mentre porten vestits espacials.

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 O’Shea, Claire. «NASA Selects Blue Origin as Second Artemis Lunar Lander Provider». NASA, 19-05-2023. [Consulta: 19 maig 2023].
  2. Foust, Jeff «NASA foresees gap in lunar landings after Artemis 3». SpaceNews, 20-01-2022.
  3. «NASA Budget FY2025», 11-03-2024. [Consulta: 11 març 2024].
  4. «NASA Awards Contract to Launch Initial Elements for Lunar Outpost». NASA, 09-02-2021. [Consulta: 9 febrer 2021].
  5. Sloss, Philip. «Initial Gateway elements beginning systems integration while NASA works on a launch date» (en anglès americà). NASASpaceFlight.com, 23-05-2024. [Consulta: 24 maig 2024].
  6. Foust, Jeff. «NASA refines plans for launching Gateway and other Artemis elements». spacenews.com. SpaceNews, 14-05-2020. Arxivat de l'original el 16 May 2020. [Consulta: 18 maig 2020].