Avet blanc de les Rocalloses

Infotaula d'ésser viuAvet blanc de les Rocalloses
Abies lasiocarpa Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Longevitat màxima501 anys Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN42289 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegnePlantae
ClassePinopsida
OrdrePinales
FamíliaPinaceae
GènereAbies
EspècieAbies lasiocarpa Modifica el valor a Wikidata
Nutt., 1849
Nomenclatura
BasiònimPinus lasiocarpa Modifica el valor a Wikidata
Distribució
lang= Modifica el valor a Wikidata

L'avet blanc de les Rocalloses (Abies lasiocarpa)[1] és una espècie de conífera de la família Pinaceae nadiua de l'oest d'Amèrica del Nord.

Distribució

[modifica]

És propi de les muntanyes del Yukon, Colúmbia Britànica, oest d'Alberta al Canadà; sud-est d'Alaska, Estat de Washington, Oregon, Idaho, oest de Montana, Wyoming, Utah, Colorado, Nou Mèxic, Arizona, nord-est de Nevada, i els Alps Trinity al nord-oest de Califòrnia als Estats Units. N'hi ha a altituds des de 300–900 m al nord de la seva zona de distribució (rarament per sota d'aquest nivell a l'extrem nord), fins a 2.400-3.650 m al sud de la seva àrea de distribució; és comú trobar-lo immediatament per sota del límit arbori.

Característiques

[modifica]

És un arbre de mida mitjana que arriba a fer 20 m d'alt, excepcionalment 40-50 m d'alt, amb un tronc d'un metre de diàmetre i una capçada molt estretament cònica. Les fulles són aciculars d'1,5 a 3 cm de llarg. Les pinyes són erectes de 6–12 cm de llarg.

Taxonomia

[modifica]

Hi ha dos o tres infratàxons:

  • El Coast Range Subalpine Fir: Abies lasiocarpa en sentit estricte és la forma típica.
  • El Rocky Mountains Subalpine Fir: està molt estretament relacionat i de vegades s'ha tractat com una espècie diferent, Abies bifolia, o com a varietat del primer var. bifolia, o sense distingir-lo de la forma típica.
  • El Corkbark Fir: Abies lasiocarpa var. arizonica n'hi ha a Arizona i Nou Mèxic. Es diferencia de la varietat típica per tenir una escorça més gruixuda i blanquinosa.[2]

Usos

[modifica]

La fusta té finalitats estructurals i per a fer paper. també és popular com avet de Nadal i com planta ornamental (el Corkbark Fir). Algunes tribus d'amerindis feien bols de la seva fusta per purificació o per fer créixer els cabells.[3]

Referències

[modifica]
  1. «Avet blanc de les Rocoses». Termcat. [Consulta: 4 abril 2020].
  2. Farjon, Aljos. A handbook of the world's conifers. Second, revisedition. Leiden - Nova York: Brill, 2017. ISBN 978-90-04-32449-7. 
  3. Hunn, Eugene S. Nch'i-Wana, "The Big River": Mid-Columbia Indians and Their Land. University of Washington Press, 1990, p. 351. ISBN 0-295-97119-3. 

Enllaços externs

[modifica]