Bamiléké

Infotaula grup humàBamiléké
lang=
Modifica el valor a Wikidata
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Geografia
EstatCamerun Modifica el valor a Wikidata
Bandera dels Bamileke
Bamiléké

Els bamiléké són un grapat de grups ètnics de parla semi-bantu (o Grassfields Bantu) molt concentrats als turons occidentals de la Província Oest de Camerun, a l'oest del riu Noun i sud-est de les muntanyes Bamboutos, així com la regió Mungo de les províncies Litoral, Sud-oest, i Centre. Tot això forma el País Bamileké, amb capital a Bafoussam.

Els bamiléké es divideixen en uns 100 grups, cadascun d'ells governats per un cap o fon. Nogensmenys, tots aquests grups són relacionats històricament, culturalment i lingüísticament. Potser eren 2,120,000 individus a finals del segle xx, i són el grup semi-bantu més nombrós. Parlen un grapat de llengües relacionades de la branca bantuoide de la família lingüística Níger-Congo. Aquestes llengües són molt relacionades, tanmateix, i algunes classificacions identifiquen un dialecte bamiléké amb 17 sotsdialectes.

Es dediquen principalment a l'agricultura (mill, blat de moro, cacauets) en petits camps encerclats. Treballen els metalls i coneixen els teixits i la fabricació de terrissa. Habiten en petits poblats d'altes cases quadrangulars de coberta piramidal. La família és patriarcal polígina, i són de religió musulmana.

Referències

[modifica]
  • Fanso, V.G. (1989) Cameroon History for Secondary Schools and Colleges, Vol. 1: From Prehistoric Times to the Nineteenth Century. Hong Kong: Macmillan Education Ltd, 1989.
  • Neba, Aaron, Ph.D. (1999) Modern Geography of the Republic of Cameroon, 3rd ed. Bamenda: Neba Publishers, 1999.
  • Ngoh, Victor Julius (1996) History of Cameroon Since 1800. Limbé: Presbook, 1996.

Bibliografia addicional

[modifica]
  • Knöpfli, Hans (1997—2002) Crafts and Technologies: Some Traditional Craftsmen and Women of the Western Grassfields of Cameroon. 4 vols. Basel, Switzerland: Basel Mission.