Beatus de l'Escorial

Infotaula de llibreBeatus de l'Escorial

Foli 129 (detall); la cinquena copa Modifica el valor a Wikidata
Tipusbeatus i manuscrit il·luminat Modifica el valor a Wikidata
Llenguallatí Modifica el valor a Wikidata
Creació950
c. 1000

El Beatus de l'Escorial és un manuscrit il·luminat que conté el comentari a l'Apocalipsi de Beat de Liébana. Fou produït abans de l'any 1000 a San Millán de la Cogolla.[1] Es conserva a la Biblioteca de l'Escorial amb la signatura &.II.5.[2]

Història i descripció

[modifica]

El còdex consta de 151 folis de pergamí de 335 x 225 mm escrits a dues columnes en lletra visigòtica. Se'n conserven 52 miniatures, amb un ús abundant del groc, ocre, verd i vermell. Els estudiosos consideren que guarden similituds amb les atribuïdes al miniaturista "Florentius", autor d'altres manuscrits il·luminats de San Millán.

Els personatges es caracteritzen per uns cabells negres ondulats, ulls ametllats, orelles bilobulades i, sobretot, un especial traç del nas, amb una sola línia que s'allarga en angle en la part superior per formar una de les celles.

No es té constància exacta de com hauria arribat a la Biblioteca de l'Escorial; hi podria haver arribat el segle XVI

El còdex ha estat inclòs en el registre del Memòria del Món de la UNESCO el 2015.[3]

Galeria

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Però cal no confondre'l ni amb el Beatus de San Millán ni amb el Beatus Emilianense, dos altres beatus produïts en l'entorn del monestir de San Millán; a vegades, els tres s'anomenen genèricament "beatus de San Millán".
  2. En aquesta biblioteca es conserva un altre beatus, tardà (s. XVI) i no il·luminat, amb signatura f.I.7 (vegeu la web del ministeri esmentada)
  3. [enllaç sense format] http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CI/CI/pdf/mow/nomination_forms/portugal_spain_commentaries_eng.pdf

Bibliografia

[modifica]
  • Williams, John, The Illustrated beatus: a corpus of the illustrations of the commentary on the Apocalypse, Londres: Harvey Miller, 1994-2003 (5 volums: 1. Introduction. 2. The ninth and tenth centuries. 3. The tenth and eleventh centuries. 4. The eleventh and twelfth centuries. 5. The twelfth and thirteenth centuries) (vol. 3, p. 29-33 + il·lustracions)

Enllaços externs

[modifica]