Ben Lomond

Plantilla:Infotaula indretBen Lomond
Imatge
Tipusmuntanya Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaLoch Lomond and The Trossachs National Park (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentEuropa Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaStirling (Escòcia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 56° 11′ 25″ N, 4° 37′ 59″ O / 56.190293°N,4.633009°O / 56.190293; -4.633009
SerraladaTerres altes d'Escòcia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud974 m Modifica el valor a Wikidata
Prominència820 m Modifica el valor a Wikidata
Classificació dels cimsmunros, Murdo (en) Tradueix, Simm (en) Tradueix, marilyn i Tump (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Gestor/operadorNational Trust for Scotland Modifica el valor a Wikidata
Propietat deNational Trust for Scotland Modifica el valor a Wikidata

Lloc webnts.org.uk… Modifica el valor a Wikidata

Ben Lomond (en gaèlic escocès Beinn Laomainn), és una muntanya de 974 metres d'altura i una prominència de 819 m.,[1] situat a l'est del Loch Lomond, en les Highlands escoceses. És el més meridional de les muntanyes catalogades com Munros.[2]

La geologia del Ben Lomond és dominada pel granit, esquist, diorita, pòrfir i quarsita.[3] El Ben Lomond es troba a la conca d'Escòcia, la divisòria d'aigües que separa els sistemes fluvials que flueixen cap a l'est de les que flueixen cap a l'oest.

La seva fàcil accessibilitat des de Glasgow, i gairebé des de qualsevol altre lloc del centre d'Escòcia, juntament amb la relativa comoditat del seu ascens des de Rowardennan, a través d'un camí bastant transitat que ascendeix fins al cim, fan d'aquesta muntanya un lloc bastant popular entre els muntanyencs, especialment dins de les muntanyes de la seva categoria. En un dia clar, Ben Lomond és clarament visible des de les zones més elevades de Glasgow. De fet, potser és per la seva bona visibilitat que se'l va denominar Beinn Laomainn, que significa "cim-far" -de la mateixa manera que succeeix amb les Lomond Hills, a Fife-. El cim d'aquesta muntanya també és observable des del Ben Nevis, el cim més alt de Gran Bretanya, situat a més de 60 km de distància.

La ruta d'ascens més habitual ascendeix suaument per la cresta coneguda com a Sròn Aonaich, abans d'elevar-se en un costerut zig-zag fins al cim. En total, l'ascens dura al voltant de 3 hores. La ruta de senderisme coneguda com a West Highland Way envolta la base de la muntanya per l'oest, al costat del Loch Lomond.

En l'actualitat aquesta àrea és propietat del National Trust for Scotland.

Referències

[modifica]
  1. «www.munromagic.com Ben Lomond». MunroMagic.com. Arxivat de l'original el 29 de juny 2017. [Consulta: 15 octubre 2013].
  2. «Ben Lomond (Munro Magic)». Arxivat de l'original el 29 de juny 2017. [Consulta: 24 gener 2010].
  3.   «Ben Lomond». A: Hugh Chisholm. Encyclopædia Britannica (en anglès). 11a ed. Cambridge University Press, 1911.