Biblioteca Nacional d'Israel

Infotaula d'organitzacióBiblioteca Nacional d'Israel
(he) הספרייה הלאומית
(ar) المكتبة الوطنية في إسرائيل‎
(he) בית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtNLI Modifica el valor a Wikidata
Tipusbiblioteca nacional
biblioteca pública
biblioteca de dipòsit legal
biblioteca universitària
corporació de dret públic Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1892
Activitat
Membre deIIIF Consortium
European RDA Interest Group (en) Tradueix
IFLA
International GLAM Labs Community
Biblioteca Digital Mundial
International Internet Preservation Consortium Modifica el valor a Wikidata
Gestor/operadorIsrael
Universitat Hebrea de Jerusalem (1925–2008) Modifica el valor a Wikidata
Gerent/directorOren Weinberg Modifica el valor a Wikidata
Propietari de
Format per
Altres
Número de telèfon+972-74-733-6336 Modifica el valor a Wikidata
Identificador ISILIL-NNL Modifica el valor a Wikidata
Identificador libraries.org3393 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webnli.org.il Modifica el valor a Wikidata

Facebook: NationalLibraryIsrael X: NLIsrael Instagram: nli_israel Youtube: UCYrBUZLONlxm4PMF0_NQfNg Pinterest: nliisrael TikTok: national_library_israel Flickr: 64126959@N03 GitHub: IsraelNationalLibrary Modifica el valor a Wikidata
Sala de lectura
La finestra realitzada per Mordejai Ardón a la recepció de la Biblioteca.

La Direcció Nacional de Biblioteca d'Israel (en hebreu: הספרייה הלאומית, HaSifria HaLeumit) anteriorment coneguda com la Biblioteca Nacional i la Universitat com en les seves sigles (en anglès: National Library of Israel) (NLI) (en hebreu: בית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי) és la Biblioteca Nacional d'Israel. Aquesta biblioteca conté més de 5 milions de llibres i està situada al campus de Givat Ram de la Universitat Hebrea de Jerusalem.

Història

[modifica]

La primera biblioteca pública que va servir a la comunitat jueva de Palestina va ser la biblioteca B'nai B'rith, fundada a Jerusalem el 1892. Aquesta biblioteca se situava en un carrer homònim, proper a la zona de la Missió Russa a Jerusalem.[1] Deu anys després va ser reubicada al Carrer Etiòpia.[2] El 1920, quan es planejava la concreció de la Universitat Hebrea, la col·lecció de la biblioteca B'nai Brith va esdevenir la base per a la biblioteca universitària. Els llibres es van traslladar a la Muntanya Scopus on la universitat obriria cinc anys després.[1]

El 2007 va ser oficialment reconeguda com la Biblioteca Nacional de l'Estat d'Israel després de l'aprovació de la Llei de Biblioteques Nacionals.[1] Aquesta llei, que va entrar en funcionament el 23 de juliol de 2008 va canviar el nom de la Biblioteca a l'actual i la va convertir en dependent de la Universitat per després passar a ser una empresa d'interès comunitari posseïda conjuntament pel Govern d'Israel (50%), la Universitat Hebrea (25%) i altres organitzacions.

Objectius

[modifica]

La missió de la Biblioteca Nacional d'Israel és assegurar tot el material publicat a Israel en qualsevol llengua. Pretén Albergar totes les publicacions que tractin d'Israel, la Terra d'Israel, el judaisme i el poble jueu publicats en qualsevol idioma, en qualsevol país del món. També pretén acumular tot el material publicat en hebreu o en qualsevol llengua parlada en la diàspora com el Jiddisch o el Judeocastellà. Per llei, dues còpies de qualsevol element publicat a Israel han de ser dipositades a la Biblioteca. Des de 2001, amb la reforma de la llei, també s'inclouen entre els materials que s'han de dipositar a la Biblioteca enregistraments d'àudio, vídeo i material no imprès.[3]

Materials especials

[modifica]

Entre els materials rars de la Biblioteca hi ha manuscrits d'Isaac Newton que tracten sobre temes teològics[4] i documents personals de centenars de figures jueves rellevants.

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 1,2 Aryeh Dayan «New chapter in a sad saga». Haaretz [Consulta: 1r octubre 2008]. (anglès)
  2. «Hebrew University Hails Landmark Legislation for the Establishment of the National Library». Canadian Friends of the Hebrew University, 27-11-2007 [Consulta: 1r octubre 2008]. Arxivat 2008-03-09 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2008-03-09. [Consulta: 30 juliol 2012]. (anglès)
  3. alguns dels fons únics de la Biblioteca com el manuscrit del segle xiv Nuremberg Mahzor van ser escanejats el 2007 i estan disponibles a internet.
  4. Col·lecció Isaac Newton Arxivat 2007-07-24 a Wayback Machine. (anglès)

Enllaços externs

[modifica]