Botifarra (gest)

Per a altres significats, vegeu «Botifarra (desambiguació)».
Un gest de botifarra.

El gest de botifarra o fer la botifarra és un gest que marca la burla, sent una manera grollera i obscena de mostrar desaprovació.

Consisteix en colpejar amb una el colze plegat de l'altre braç, que després es doblega dempeus l'avantbraç amb el puny tancat, o de vegades fent el senyal amb dit del mig .

L'expressió fer la botifarra També s'utilitza pictòricament, per assenyalar el desinterès per alguna cosa o per algú.[1][2]

Història

[modifica]
Nuadu fent la botifarra.

A la mitologia irlandesa, Nuada o Nuadu es representa fent la botifarra Està relacionat amb el déu gal i britònic Nodens. El seu equivalent en la mitologia gal·lesa és Nudd o Lludd Llaw Eraint.

Un gest similar existeix al Iemen, la diferència és que el braç roman estès en lloc de doblegar-se. ; representa un fal·lus.[3]

En l'expressió d'una negativa indignada, hi ha als països eslaus el gest de la figa.

Casos famosos

[modifica]

Un famós gest de botifarra és el realitzat per Władysław Kozakiewicz durant els Jocs Olímpics d'estiu de 1980. Després d'haver guanyat la medalla d'or i establert el rècord mundial de salt amb perxa, va ser xiulat i esbroncat pel públic de Moscou. En resposta a les provocacions, va realitzar un gest de botifarra que va generar un incident diplomàtic entre la Polònia i la URSS.

La pilot ucraïnesa Nadia Savchenko també va fer un gest de botifarra, el 9 de març de 2016, al tribunal rus que l'acusava de ser responsable de la mort de dos periodistes russos, que l'acusada qüestionava.

Referències

[modifica]
  1. Victor Eve. «Rugby : le bras d'honneur de TF1». Marianne 2, 08-10-2007. Arxivat de l'original el 2016-03-27. [Consulta: 26 octubre 2021].
  2. Michel Temman. «Le bras d'honneur de la Corée du Nord». Libération.fr, 10-10-2006. Arxivat de l'original el 3 de desembre 2008. [Consulta: 26 d’octubre 2021].
  3. Vincent Battesti «Esquisse d’une communication gestuelle yéménite (Taezz et Sanaa)» (pdf). Chroniques yéménites, 9, 2001, pàg. 204–223.

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]