Carner bord

Infotaula d'ésser viuCarner bord
Entoloma sinuatum Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Bolet
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegneFungi
ClasseAgaricomycetes
OrdreAgaricales
FamíliaEntolomataceae
GènereEntoloma
EspècieEntoloma sinuatum Modifica el valor a Wikidata
P.Kumm., 1871
Nomenclatura
BasiònimAgaricus sinuatus Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Entoloma sinuatum var. camelinum
Entoloma lividum var. pratense
Entoloma lividum var. roseum
Agaricus sinuatus var. arenarius
Agaricus sinuatus var. cavipes
Entoloma camelinum
Entoloma eulividum
Rhodophyllus lividus
Entoloma lividum
Rhodophyllus sinuatus
Agaricus sinuatus Modifica el valor a Wikidata

El carner bord,[1] carlet bord [2] o fals carlet [3] (Entoloma sinuatum) és un bolet basidiomicet de la família Entolomataceae, que creix normalment en sòls argilencs i calcaris, preferentment en boscs de faigs, roures o mixtos, i voltants. És verinós i es coneix vulgarment com a bolet enganyós o pèrfid, perquè és molt confusible amb algunes altres espècies de bolets comestibles.[4] El seu basònimo és Agaricus sinuatus Pers., 1801.

Descripció

[modifica]

[5]A simple vista, el cos fructífer d'aquest bolet té una forma clàssica d'un bolet de camp, i pot arribar a fer fins a 19 cm d'alt. Es constitueix per un tronc semigruixut que sosté el píleu la cutícula del qual presenta una color grisa clara cremosa, encara que pot presentar coloracions que van del vori fins a l'ocre. Una mica menys llegible es poden distingir petites fibril·les radials. En els bolets joves l'estructura del cos és incurvada —amb la vora plegada cap a dins—, però després serà plana i ondulada. Les làmines són de color blanca amb tons groguencs o salmó, escollades, lliures i espesses. La seva carn és consistent i de color blanquinosa, amb una textura fibrosa. Té una olor farinosa i agradable.[4]

Comestibilitat

[modifica]

Aquest bolet és tòxic, i és una dels bolets amb més registres d'enverinament degut al seu consum. És molt fàcil de confondre amb una altra mena de bolets comestibles perquè és molt semblant a altres membres de la seva família.

Intoxicació

[modifica]

En la majoria dels casos es presenta un quadre de vòmits i diarrea intensa, així com enrogiments en algunes parts del cos, com ara les parts genitals i la cara.

Referències

[modifica]
  1. Vidal, Josep Maria; Ballesteros, Enric. Bolets dels Països Catalans i els seus noms populars. Figueres: Brau Edicions, 2013. ISBN 9788496905986. 
  2. Gràcia, Enric. La Clau dels Bolets: Identifica'ls de la mà d'Enric Gràcia, Vol. II, p:137. El Papiol: efadós, 2021. 
  3. Cuello Subirana, Josep. Els noms dels bolets. Bellaterra: Lynx, 2007, p. 493. ISBN 978-84-96553-39-2. 
  4. 4,0 4,1 Grünert, H.; Grünert, R.; VV.AA.. Guías de Naturaleza Blume: Setas (t. original:"Pilze"). Barcelona: Blume, 1984, p. 62. ISBN 84-87535-11-9. 
  5. Læssøe, Thomas; Petersen, Jens H. Fungi of Temperate Europe. Princeton: Princeton University Press, 2019. ISBN 9780691180373.