Cassoleta taronja

Infotaula d'ésser viuCassoleta taronja
Aleuria aurantia Modifica el valor a Wikidata

Aleuria aurantia
Bolet
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegneFungi
ClassePezizomycetes
OrdrePezizales
FamíliaPyronemataceae
GènereAleuria
EspècieAleuria aurantia Modifica el valor a Wikidata
Fuckel, 1870
Nomenclatura
BasiònimPeziza aurantia Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Peziza aurantia var. stipitata
Peziza aurantia
Otidea aurantia Modifica el valor a Wikidata

La cassoleta taronja (Aleuria aurantia, del grec áleuron -farina de blat- i del llatí aurantia -taronja-) és un bolet fàcil d'identificar pel seu viu i escandalós color ataronjat, ja que no hi ha cap altra cassoleta d'aquest color.

Morfologia

[modifica]

Just quan surt, té la típica forma de copa (gairebé esfèrica i amb la boca petita) i després es fa fins a 10 cm de diàmetre, llavors s'obre i el marge esdevé més irregular i pàl·lid.

La part interna de la copa està entapissada per l'himeni, constituït pels ascs, que són esporangis que porten les espores, vuit a cada asc. Si es pren sobre la una cassoleta acabada de collir, la calor corporal produeix petites contraccions de la paret de la cassoleta i fa esclatar els sacs, els quals alliberen violentament les espores, que es deixen veure en forma d'un nuvolet blanquinós. Aquelles que no són endutes pel vent hi cauen a dins i són alliberades definitivament per l'impacte de les gotes d'aigua de la pluja.

El micòleg canadenc Buller, que va treballar molts anys estudiant la mecànica de la descàrrega de les espores, va observar que en el moment de l'explosió dels sacs es pot sentir un espetec si es posa la cassoleta a prop de l'orella.[1]

És de carn prima i trencadissa, i de gust dolç.

Hàbitat

[modifica]

Es troba en els boscos amb sòls sorrencs, als marges dels camins i en terreny remoguts, sovint formant grups nombrosos, a la tardor.

Comestibilitat

[modifica]

És comestible en cru i per a afegir a les amanides, a les quals dona color i originalitat. També es pot preparar de postres (per exemple, en macedònia) si es posen els bolets a bocins en un plat, s'espolvoren amb sucre i es ruixen amb algun licor.

Il·lustració d'una cassoleta taronja.

Possibles confusions

[modifica]

No hi ha cap altra cassoleta d'aquest color que assoleixi la mida d'aquesta. De semblant fesomia cal esmentar Sarcoscypha coccinea.

Referències

[modifica]
  1. Pascual, Ramon: Els bolets (on surten, com es coneixen, com es cuinen). Editorial Pòrtic, S.A., Barcelona, octubre del 1997. Col·lecció Els manuals de Pòrtic, núm. 1. ISBN 84-7306-965-X, planes 46-47.

Bibliografia

[modifica]
  • Nilsson, S. & Persson, O. 1977. Fungi of Northern Europe 1: Larger Fungi (Excluding Gill Fungi). Penguin Books.
  • Yao, Y.-J., and B. M. Spooner. 1995. Notes on British taxa referred to Aleuria. Mycological Research 99:1515-1518.
  • Seaver, F. J. 1914. North American species of Aleuria and Aleurina. Mycologia 6:273-278.

Enllaços externs

[modifica]