Catàleg raonat

Un catàleg raonat, o catàleg crític, és un catàleg d'obres d'art que, a més d'inventariar i classificar les obres amb les dades essencials, les descriu, documenta i comenta des d'un punt de vista tècnic i crític.[1]

Típicament cobreix les obres conegudes d'un artista, generalment de forma cronològica i de vegades temàtica, sigui l'obra completa, una branca artística o un període determinat. La seva publicació per part d'un expert o comitè d'experts destacats en aquell artista, i el número assignat en el catàleg a cada obra, suposa una identificació única de l'obra, una certificació d'autenticitat i una referència acadèmica.

Contingut

[modifica]

Els primers catàlegs raonats, amb propòsit didàctic, es caracteritzaven per tenir dues parts diferents: una biografia i el catàleg pròpiament dit. En els catàlegs raonats més recents els autors solen destacar l'aspecte crític amb una aproximació personal a l'obra.[2]

A més de la relació d'obres com a part principal d'un catàleg raonat, típicament sol incloure una breu biografia de l'artista, o bé una simple cronologia, i informació d'obres que han estat atribuïdes a l'artista però que es consideren dubtoses o no autèntiques. També s'hi pot incloure diferents índexs d'obres cronològic, temàtic o per col·lecció o antics propietaris. Un aspecte destacat són les il·lustracions de les obres, a més d'obres comparatives o relacionades, del mateix artista o d'altres.[3]

Per a cada obra se sol detallar:

  • un número assignat de referència;
  • títol, especificant el títol original i els títols alternatius utilitzats;
  • data, sigui datació de l'artista o data estimada;
  • dades tècniques: suport, tècnica utilitzada, dimensions, inscripcions, estat de conservació;
  • localització o col·lecció actual;
  • procedència, amb els diversos propietaris que ha tingut;
  • bibliografia on s'ha tractat l'obra;
  • exposicions i referències en catàlegs d'exposició;
  • observacions crítiques, sigui citacions destacades o comentaris per part de l'autor del catàleg; i
  • il·lustració de l'obra, d'obres comparatives o estudis preparatoris.

Tot plegat és la feina d'experts després d'anys de recerca, verificació de dades i pot suposar un volum gran, o diversos volums, per a un artista prolífic.

Obra de referència

[modifica]

Un catàleg raonat és l'obra de referència acadèmica per excel·lència per a un artista determinat. Sovint les obres d'art no tenen un títol assignat per l'artista, o són títols genèrics que es presten a confusió, o s'han utilitzat diferents títols en diferents ocasions; en aquest cas el catàleg raonat fixa un títol de referència, tot explicant els títols alternatius. La datació no sempre està clara o inscrita en la mateixa obra per part de l'artista, i el catàleg dona una data estimada explicant en quins indicis s'ha basat. En altres casos, pot passar que l'autoria no sigui prou clara i un catàleg raonat és una referència d'obres autenticades, a més d'obres falsament atribuïdes, basant-se en una anàlisi d'expert de tota la informació disponible. És una ajuda per a la identificació d'una obra i les seves dades.

Els catàlegs raonats se solen mencionar per denominacions breus, de l'autor o l'editor, o fins i tot per sigles o inicials, seguides del número de l'obra. Per exemple parlant de van Gogh «el La Faille 99 està millor conservat que el La Faille 47», o Gauguin «va pintar tres ondines W.336, W.337 i W.338».

Exemples:

  • Paul Gauguin
    • Wildenstein, Georges. Gauguin, Catalogue I. París: Ed. Beaux-Arts, 1964.  (catàleg de Wildenstein-Cogniat sobre l'obra pictòrica, normalment indicat amb la inicial W; existeix una revisió parcial de Daniel Wildenstein del 2001.)
    • Mongan, E.; Kornfeld, E.W.; Joachim, H. Paul Gauguin: Catalogue Raisonné of his Prints. Berna: Galerie Kornfeld, 1988.  (catàleg de Kornfeld sobre l'obra gravada, normalment indicat amb la inicial K; anteriorment la referència era Marcel Guérin del 1927).
    • Gray, Christopher. Sculpture and Ceramics of Paul Gauguin. Baltimore: Johns Hopkins, 1963. ISBN 978-0801802317. 
    • Bodelsen, Merete. Gauguin's Ceramics: A Study in the Development of His Art. Londres: Faber and Faber, 1964. 
    • Pickvance, Ronald. The drawings of Gauguin. Nova York: Hamlyn, 1970. ISBN 9780600025559. 
  • Vincent van Gogh[4]
    • La Faille, J.-B. de. L'Œuvre de Vincent van Gogh: Catalogue raisonné. París/Brussel·les: Éditions G. van Oest, 1928, p. 6 vols.  (edició revisada el 1970; normalment indicat amb la inicial F)
    • Hulsker, Jan. Van Gogh en zijn weg: het complete werk. Amsterdam: Meulenhoff, 1977.  (edició revisada el 1996; normalment indicat amb les inicials JH)
  • Salvador Dalí:
  • Ramon Casas:
    • Coll, Isabel. Ramon Casas. Una vida dedicada a l'art: Catàleg raonat de l'obra pictòrica. Barcelona: Centaure Groc, 1999. ISBN 84-605-9988-4. 

Equivalents lingüístics

[modifica]

L'expressió «catàleg raonat» és d'origen francès: catalogue raisonnée. El terme «raonat» es refereix al fet que el catàleg és metòdic i ha estat estudiat detalladament.

En anglès s'utilitza l'expressió francesa. Encara que en anglès americà s'utilitza habitualment catalog en lloc del britànic catalogue, quan es refereix a un catàleg d'art és catalogue.

En italià s'anomena l'opera completa, però només serà l'obra completa dintre de l'àmbit especificat. En alemany és Oeuvre-Katalog o Werkverzeichnis.

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «Catàleg raonat». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Publications: Catalogue raisonné et catalogue critique» (en francès i anglès). Institut Wildenstein: Un centre de recherce en histoire de l'art. París: Wildenstein Institute. Arxivat de l'original el 27 de setembre 2014. [Consulta: 3 desembre 2009].
  3. Esaak, Shelley. «What Is a Catalogue?» (en anglès). About. The New York Times. Arxivat de l'original el 9 de setembre 2017. [Consulta: 3 desembre 2009].
  4. Brooks, David. «Books: Catalogues Raisonnés» (en anglès). La Galeria de Vincent van Gogh. [Consulta: 3 desembre 2009].