Cenagnàtids

Infotaula d'ésser viuCenagnàtids
Caenagnathidae Modifica el valor a Wikidata

Crani de Chirostenotes.
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSaurischia
SuperfamíliaOviraptoroidea
FamíliaCaenagnathidae Modifica el valor a Wikidata
Sternberg, 1940
Nomenclatura
Sinònims
Gèneres

Els cenagnàtids (Caenagnathidae) constitueixen una família de dinosaures teròpodes maniraptors similars als ocells dins el clade dels oviraptorosaures, anomenada originalment com un ordre avançat d'ocells no voladors per Charles Hazelius Sternberg l'any 1940.[1] Mentre que eren més avançats que oviraptorosaures més antics com el Caudipteryx, els quenagàntids eren força primitius en comparació amb els seus parents propers, els oviraptòrids, tot i que això no redueix la variació distintiva i la naturalesa única del grup. Mentre que els oviraptòrids tenien musells molt escurçats, les mandíbules dels quenagnàtids eren llargues i poc profundes amb un dentari allargat i una símfisi estesa. De fet, la mandíbula d'un quenagnàtid és la seva característica més distintiva, històricament, l'estructura interna és diferent de la d'altres dinosaures, incloent els oviraptòrids.[2] Els quenagnàtids són ben coneguts per la seva anatomia cranial, però les formes més primitives es coneixen únicament a partir de restes postcranials, i inclouen noves característiques com un turmell fusionat (com també es veu en el similar i possiblement emparentat Avimimus portentosus), i una cua extremadament curta, possiblement amb un pigòstil com en Nomingia gobiensis,[3] i amb cames excepcionalment llargues i primes, que els donaven una aparença gràcil que podria haver estat similar a alguns dels ocells ratites més petits, com l'emú.

Referències

[modifica]
  1. Sternberg, R.M. (1940). "A toothless bird from the Cretaceous of Alberta". Journal of Paleontology, 14(1): 81-85.
  2. Clark, J. M., M. A. Norell, and T. Rowe. 2002. Cranial Anatomy of Citipati osmolskae (Theropoda, Oviraptorosauria), and a Reinterpretation of the Holotype of Oviraptor philoceratops. American Museum Novitates 3364: 1-24
  3. Barsbold R., Osmolska, H., Watabe M., Currie, P. J., and Tsogtbaatar K. 2000. New oviraptorosaur (Dinosauria, Theropoda) from Mongolia: The first dinosaur with a pygostyle. Acta Palaeontologica Polonica 45 (2): 97-106).

Enllaços externs

[modifica]
  • Visió global dels quenognàtids per Jaime Headden. Arxivat 2004-11-02 a Wayback Machine. (anglès)