Ceoltóirí Chualann

Infotaula d'organitzacióCeoltóirí Chualann
Dades
Tipusgrup de música Modifica el valor a Wikidata
Història
Lloc de constitucióDublín, Irlanda
Activitat
Activitat1960-1969
AfiliatsMichael Tubridy - flauta
Paddy Moloney - Uilleann pipes/flauta metàl·lica irlandesa
Sonny Brogan - acordió
Éamon de Buitléar - acordió/bodhrán
John Kelly - violinista
Martin Fay - violinista
Seán Ó Sé - veus
Seán Ó Riada - bodhrán i clavicordi
Ronnie McShane - ossos
Segell discogràficGael-Linn
Claddagh Records Modifica el valor a Wikidata
Artistes relacionatsThe Chieftains, Lough Gill Quartet, Ceoltóirí Laighean
GènereMúsica tradicional irlandesa
Format per


Musicbrainz: 66c831a7-fae8-47a3-b346-10cf81b52917 Discogs: 2357447 Modifica el valor a Wikidata

Ceoltóirí Chualann fou una banda de música tradicional irlandesa, dirigida per Seán Ó Riada, que inclogué molts dels membres fundadors de The Chieftains. Ceoltóirí és la paraula en irlandès pels músics, i Cualann és el nom de l'àrea de just fora de Dublin on Ó Riada visqué. El treball d'Ó Riada amb Ceoltóirí Chualann s'acredita amb la revitalització de l'ús del bodhrán com a instrument de percussió de la música celta.

En 1960 Ó Riada estava buscant músics per a l'actuació "The Song of the Anvil" de Bryan MacMahon. Paddy Moloney, que aleshores tenia 20 anys, fou cridat a participar en el projecte, junt amb el seu amic Sean Potts amb el tin whistle, Sonny Brogan en l'acordió i John Kelly al violí.[1] Assajaven setmanalment en la casa d'Ó Riada en Galloping Green, als afores de Dublín.[2]

Després del seu èxit, Ó Riada tingué la idea de formar Ceoltóirí Chualann, una banda per tocar cançons tradicionals d'Irlanda amb acompanyament i balls tradicionals i cançons lentes, amb els instruments: clavicordi, bodhran, piano, violí, acordió, flauta, tubs i tin whistle. La idea de fer arranjaments de música popular, o música de ball, s'havia fdut a terme en almenys un o dos enregistraments de 78 rpm en el passat, però eren cançons populars executades d'una manera i molt orquestrada.[3] Un altre objectiu era revitalitzar la tasca de l'arpista i compositor cec Turlough O'Carolan.[4]

La banda se feu conèixer a partir del Dublin Theatre Festival en el setembre de 1960, al Shelbourne Hotel, en un esdeveniment dit Reacaireacht an Riadaigh (Ó Riada's Recital). En el programa del cartell havien cantants tradicionals, escriptors com Seán Ó Riordáin o poetes com Seán Ó Tuama. En març del següent any Ó Riada gravà una sèrie de programes de ràdio pels quals conservà el nom Reacaireacht an Riadaigh, i inclogué música tocada per Ceoltóirí Chualann.[5] Poc després de la formació de la banda, Peadar Mercier i Seán Keane s'uniren.

Ceoltóirí Chualann continuà tocant fins a 1969. Durant eixe any gravaren dos discos, Ó Riada i Ó Riada Sa Gaiety. L'últim d'eixos discos no fou publicat fins a 1971, quan Seán Ó Riada morí.

Referències

[modifica]
  1. «Irish People and Ireland - Irish news, events in Ireland, Irish culture, genealogy, music, Ireland travel». Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 6 juliol 2009].
  2. de Buitléar, Éamon. A Life in the Wild. Dublin: Gill and MacMillan, 2004, p. 78. ISBN 07171-3615-9. 
  3. «Fiddler Magazine - Winter 1997/1998». Arxivat de l'original el 2008-06-11. [Consulta: 6 juliol 2009].
  4. Ceoltóiri Cualann
  5. de Buitléar, Éamon. A Life in the Wild. Dublin: Gill and MacMillan, 2004, p. 85. ISBN 07171-3615-9.