Concert per a piano núm. 1 (Beethoven)

Infotaula de composicióConcert per a piano núm. 1

Modifica el valor a Wikidata
Forma musicalconcert per a piano Modifica el valor a Wikidata
Tonalitatdo major Modifica el valor a Wikidata
CompositorLudwig van Beethoven Modifica el valor a Wikidata
Creació1795 Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació1801 Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aBabette Countess Keglevich de Buzin (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Opus15 Modifica el valor a Wikidata
Instrumentaciópiano i orquestra Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: cce0fdf5-ef20-40ee-8df8-1f22fb8a8ac0 IMSLP: Piano_Concerto_No.1,_Op.15_(Beethoven,_Ludwig_van) Allmusic: mc0002657638 Modifica el valor a Wikidata

El Concert per a piano núm. 1 en do major de Ludwig van Beethoven, op. 15, va ser escrit el 1795, després revisat el 1800. Possiblement va ser interpretada per primera vegada per Beethoven en el seu primer concert públic a Viena el 29 de març de 1795.[1][n 1] Es va publicar per primera vegada l'any 1801 a Viena amb una dedicatòria a la seva alumna la princesa Anna Louise Barbara Odescalchi (de soltera comtessa von Keglević), coneguda pels seus amics com "Babette".[2]

Tot i que aquest va ser el primer concert per a piano de Beethoven que es va publicar, en realitat va ser el seu tercer intent en el gènere, després d'un concert inèdit per a piano en mi bemoll major de 1784 i el Concert per a piano núm. 2. Aquest últim es va publicar el 1801 a Leipzig després del Concert per a piano núm. 1, però va ser compost durant un període d'anys, potser començant ca. 1788.

Moviments

[modifica]
  1. Allegro con brio (do major)
  2. Largo (la♭ major)
  3. Rondo. Allegro scherzando (do major)

Igual que amb el Concert per a piano núm. 2, aquest concert en do major reflecteix l'assimilació de Beethoven dels estils de Mozart i Haydn, mentre que els seus bruscs canvis harmònics demostren la personalitat musical de Beethoven. S'adhereix a la variant de concert de forma sonata i està gravat per a piano sol i una orquestra formada per flauta, 2 oboès, 2 clarinets, 2 fagots, 2 trompes, 2 trompetes, timbales i cordes. La flauta, els oboès, les trompetes i els timbals són tacets durant el segon moviment.

I. Allegro con brio

[modifica]

El primer moviment és en forma sonata, però amb una exposició orquestral afegida, una cadenza i una coda. Té un tema principal repetit moltes vegades, i hi ha diversos temes subordinats. L'exposició orquestral canvia de clau moltes vegades, però la segona exposició és principalment en sol major. El desenvolupament comença en mi bemoll major, després es modula a do menor, que acaba amb una octava glissando. La recapitulació és en do major.

Hi ha tres opcions per a la cadència d'aquest moviment, que varien en longitud i dificultat. La coda la toca sola l'orquestra. Les actuacions varien en durada entre catorze i divuit minuts.

II. Largo

[modifica]

El segon moviment és en la tonalitat de la bemoll major, en aquest context una tonalitat relativament allunyada de la clau d'obertura de do major del concert. Si el moviment s'adherís a la forma tradicional, la seva tonalitat seria fa major, la tonalitat subdominant, o en sol major, la tonalitat dominant. Els clarinets tenen un paper inusualment destacat en aquest moviment, tenint la melodia tan sovint com els violins.

Com molts moviments lents, aquest moviment és en forma ternària (ABA). La seva secció A d'obertura presenta diversos temes que després es desenvolupen a la secció B central.

Les actuacions típiques duren més de deu minuts

III. Rondo. Allegro scherzando

[modifica]

El tercer moviment és un rondó sonata de set parts (ABACABA), una forma tradicional de tercer moviment en concerts clàssics. El piano indica el tema principal, que després és repetit per l'orquestra. Les dues seccions B (temes subordinats) estan en sol major i en do major respectivament. La secció del mig és en la menor.

En aquest moviment Beethoven indica dues cadències curtes, una just abans del retorn final al tema principal, i una altra immediatament abans del final del moviment, que acaba amb un contrast dinàmic sorprenent; el piano toca una melodia en silenci, però aleshores l'orquestra acaba el moviment amb força.

El moviment sol durar entre vuit i nou minuts.

Cadències alternatives

[modifica]

El pianista alemany Wilhelm Kempff va escriure les seves pròpies cadències per al primer i per a l'últim moviment i els va tocar en els seus diferents enregistraments de l'obra. El pianista canadenc Glenn Gould també va escriure la seva pròpia cadenza, que va ser publicada per Barger i Barclay, i enregistrada per a EMI el 1996 per Lars Vogt amb la City of Birmingham Symphony Orchestra sota la direcció de Simon Rattle

Enregistraments

[modifica]
Year Soloist Conductor Orchestra Label Catalogue number
1954 Friedrich Wuhrer Hans Swarovsky Pro Musica Vienna Vox
1958 Glenn Gould Vladimir Golschmann Columbia Symphony Orchestra Columbia Masterworks
1959 Wilhelm Backhaus Hans Schmidt-Isserstedt Vienna Philharmonic Decca
1962 Wilhelm Kempff Ferdinand Leitner Berlin Philharmonic DGG
1968 Artur Rubinstein Erich Leinsdorf Boston Symphony Orchestra RCA Victor Red Seal
1973 Vladimir Ashkenazy Sir Georg Solti Chicago Symphony Orchestra Decca
1988 Vladimir Ashkenazy Vladimir Ashkenazy Cleveland Orchestra Decca
1979 Arturo Benedetti Michelangeli Carlo Maria Giulini Wiener Symphoniker DGG
2002 Pierre-Laurent Aimard Nikolaus Harnoncourt Chamber Orchestra of Europe Warner Classics
2019 Boris Giltburg Vasily Petrenko Royal Liverpool Philharmonic Naxos
2020 Elizabeth Sombart Pierre Vallet Royal Philharmonic Orchestra Signum SIGCD614
2020 András Schiff Bernard Haitink Staatskapelle Dresden Warner Classics 9029531753
2020 Stewart Goodyear Andrew Constantine BBC National Orchestra of Wales Orchid Classics ORC100127
2022 Kristian Bezuidenhout Pablo Heras-Casado Freiburger Barockorchester harmonia mundi HMM902412

Notes

[modifica]
  1. L'evidència no és clara pel que fa a si va ser aquest concert per a piano el que es va interpretar en aquella data o el Concert per a piano núm. 2 op. 19 (de fet, escrit abans que el núm. 1)[1]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 ; Tyson, Alan«Beethoven, Ludwig van».
  2. hu: Rody starého Prešporka [Families of old Prešporek] (Monada atelier, Bratislava, 2003) ISBN 9788096890606 OCLC 977342024. (in Slovak)