La contrail·luminació és un mètode de camuflatge mitjançant el qual un animal (o també un vehicle militar) produeix llum amb l'objectiu de confondre's amb un fons il·luminat tal com la superfície oceànica o el cel. Es diferencia del contraombreig pel fet que tan sols utilitza pigment –com la pintura del vehicle o la melanina de la pell de l'animal– per "pintar" l'aparició d'ombres. Afegint una quantitat determinada de llum mitjançant bioluminescència o làmpades controlades electrònicament, la contrail·luminació pot arribar a aconseguir coincidir de manera exacta amb la brillantor del fons, la qual cosa converteix aquest mètode de camuflatge en més efectiu que el contraombreig. Com que la contrail·luminació permet que s'ajusti la intensitat de la llum generada, el camuflatge pot ser adaptat activament a les variacions de llum i de fons.
La contrail·luminació és un dels mètodes dominants del camuflatge d'organismes marins, juntament amb la transparència i la reflexió. Tots tres mètodes fan que els animals en aigües obertes s'assemblin al seu entorn.
Guerrero-Ferreira, R. C. & M. K. Nishiguchi «Ultrastructure of light organs of loliginid squids and their bacterial symbionts: a novel model system for the study of marine symbioses» (en anglès). Vie et Milieu, 59, 3–4, 2009, pàg. 307–313. ISSN: 0240-8759.