Corc del pollancre

Infotaula d'ésser viuCorc del pollancre
Cryptorhynchus lapathi Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreColeoptera
SubordrePolyphaga
FamíliaCurculionidae
GènereCryptorhynchus
EspècieCryptorhynchus lapathi Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1758)
Nomenclatura
ProtònimCurculio lapathi Modifica el valor a Wikidata

El corc del pollancre o perforador del tronc del pollancre[1][2] (Cryptorhynchus lapathi) és una espècie de coleòpter polífag de la família dels curculiònids. És un petit insecte nociu, per les galeries que escava entre l'escorça i la fusta, de preferència els pollancres, àlbers i altres arbres del gènere Populus.[3]

Descripció i cicle biològic

[modifica]
Larva

L'adult mesura entre 6 i 9 mil·límetres, de color gris amb una zona recoberta d'escales blanc-rosades a la part posterior dels èlitres. Els adults surten de l'hoste entre juny i octubre. La posta es fa de juliol a octubre. La larva és àpode en forma de C. Comencen a corcar l'escorça i després entra a l'interior on foraden galeries llargues (3 a 4 mm) i. Produeixen un corquim gruixut mesclat amb saba blanquinosa molt típic, que pugen fora i que s'acumula a l'entorn dels forats. La pupació es fa a l'interior de les galeries entre finals de maig i mitjans d'agost.[3] Les larves nascudes a la tardor poden baixar la seva activitat i hivernar dins l'arbre.

Només hi ha un enemic natural conegut, l'himenòpter Ephialtes tuberculatus, però no és prou per a controlar la plaga.[3]

Plaga i tractament

[modifica]

Els danys poden ser greus en arbres de dos a tres anys amb un diàmetre de tronc de 20 a 80 mm, que afeblits es poden trencar fàcilment pel vent. Si sobreviuen l'atac, la fusta corcada queda depreciada. El dany major és fet per les larves, els adults també s'alimenten d'escorça jove i sabrosa, per l'efecte és menor.[4] La prevenció al moment de la plantació és el més important. Cal inspeccionar bé els plançons i eliminar qualsevol plançó infectat. Sinó només queda el tractament amb insecticida penetrant als menys 3 mm a l'escorça, o injectada en els forats. El tractament és més eficaç quan les larves joves encara són a l'escorça.

Les pèrdues econòmiques són considerables, sobretot en països amb plantacions d'àlbers per a la fabricació de contraplacat. El 1997, s'estimava que el cost del control de la plaga del corc ascendeix a un terç del cost total del conreu.[5]

Referències

[modifica]
  1. Barberà, Claudi. «Corc del pollancre». A: Léxic de les plagues i malalties dels conreus de Catalunya. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 1998, p. 34. ISBN 9788472834231. 
  2. «Cercaterm | TERMCAT». [Consulta: 21 març 2022].
  3. 3,0 3,1 3,2 «Fitxa 14: Corc del pollancre» (pdf). rural.cat, 15 setembre 2004 (2004-09-15), pàg. 2.[Enllaç no actiu]
  4. «Poplar and willow borer, Cryptorhynchus lapathi» (en anglès). Victoria BC: Government of British Columbia, 23 abril 2002 (2002-04-23). Arxivat de l'original el 2015-01-14. [Consulta: 11 febrer 2015].
  5. «poplar and willow borer (Cryptorhynchus lapathi)» (en anglès). Plantwise Knowledge Bank. cabi.org. Arxivat de l'original el 2015-09-24. [Consulta: 12 febrer 2015]. «nota: El web existeix també en versió catalana, però esta feta amb traducció automàtica encara poc fiable.»