Deadline at Dawn

Infotaula de pel·lículaDeadline at Dawn
Fitxa
DireccióHarold Clurman Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióAdrian Scott Modifica el valor a Wikidata
GuióClifford Odets Modifica el valor a Wikidata
MúsicaHanns Eisler Modifica el valor a Wikidata
FotografiaNicholas Musuraca Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeRoland Gross Modifica el valor a Wikidata
ProductoraRKO Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorRKO Pictures Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1946 Modifica el valor a Wikidata
Durada83 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema de misteri i cinema negre Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióNova York Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0038458 FilmAffinity: 693038 Rottentomatoes: m/deadline_at_dawn Letterboxd: deadline-at-dawn Allmovie: v12747 TCM: 2211 AFI: 24750 Archive.org: deadline-at-dawn-1946 TMDB.org: 34650 Modifica el valor a Wikidata

Deadline at Dawn és una pel·lícula negra estatunidenca de Harold Clurman estrenada el 1946. Adaptació d'una novel·la de William Irish i produït per RKO Pictures, és sobretot destacable per a la fotografia de Nicholas Musuraca, els seus papers secundaris i les falses pistes del guió. És l'única pel·lícula del seu director (escenògraf de teatre).

Argument

[modifica]

L'últim dia del seu permís a Nova York, un jove mariner (Bill Williams) es desperta amb una gran suma de diners a la butxaca. L'ha agafat a una dona amb la qual ha begut, però no recorda res més. I quan decideix tornar els diners, descobreix que la dona ha estat assassinada. Té fins a les sis del matí, hora de sortida del seu autocar, per provar la seva innocència, ajudat per una ballarina (Susan Hayward) i un taxista sagaç (Paul Lukas). La víctima no era ingènua i innocent, i malgrat el pocs indicis, els sospitosos són nombrosos.

Repartiment

[modifica]

Producció

[modifica]

El diàleg conté la marca registrada de sortides gracioses d'Odets de Nova York. Per exemple, mentre balla en un club al principi de la pel·lícula, el personatge de Hayward compara la sala de ball amb una oficina de correus. Edna Bartelli saluda el seu exmarit dient, "No estàs mort encara?"

Hi ha moltes caracteritzacions de gent de ciutat gran en papers petits, com un cansat venedor de plàtans, un enfadat vigilant d'edifici, etc.Roman Bohnen apareix un moment, com a home afectat pel dolor d'un gat que mor.