Democratisch-Socialisten '70

Infotaula d'organitzacióDemocratisch-Socialisten '70
Dades
Nom curtDS'70 Modifica el valor a Wikidata
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologiasocialdemocràcia Modifica el valor a Wikidata
Història
Separat dePartit del Treball Modifica el valor a Wikidata
Creació4 abril 1970
Data de dissolució o abolició1r abril 1983 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Cambra de Representants dels Països Baixos (1971)
8 / 150
Cambra de Representants dels Països Baixos (1972)
6 / 150
Cambra de Representants dels Països Baixos (1977)
1 / 150 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Democratisch-Socialisten '70 fou un partit polític neerlandès fundat el 4 d'abril de 1970 com una escissió del Partit del Treball, al que consideraven massa radical en economia i política internacional. Era una formació fortament anticomunista i proOTAN, fiscalment conservadora, partidària d'un pressupost equilibrat, de controlar l'emigració i restringir-la als procedents de Surinam. Va donar el seu suport a les polítiques mediambientals i volia potenciar el transport públic per a reduir el nombre de vehicles en circulació.

El juny de 1970, a causa de la posició antiamericana en la Guerra del Vietnam, els diputats laboristes Goedhart i Schuitemaker publiquen una Beginselverklaring (Declaració de Principis), on s'apropen ideològicament al Partit Popular per la Llibertat i la Democràcia, acusant al PvdA de mantenir postures pacifistes i anàrquiques irreals.[1] A les eleccions legislatives neerlandeses de 1971 va treure 8 escons i col·laborà amb el govern de Biesheuvel amb VVD, ARP, CHU i KVP i va obtenir dos ministeris, però provocà la seva caiguda el 1972 en negar-se a aprovar els pressupostos. A les eleccions de 1972 va perdre 2 escons i no formà part del govern de Joop den Uyl.

Des del començament s'hi formaren dues faccions: la socialdemòcrata, de Jan van Stuijvenberg, i anticomunista, de Frans Goedhart, que entraren en conflicte el 1975. Will Drees, el cap, decidí fer oposició a den Uyl i molts abandonaren el partit. A les eleccions de 1977 només va treure un escó, que va perdre el 1981. El 1983 es va dissoldre.

Referències

[modifica]