Diederik Korteweg

Plantilla:Infotaula personaDiederik Korteweg
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 març 1848 Modifica el valor a Wikidata
's-Hertogenbosch (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 maig 1941 Modifica el valor a Wikidata (93 anys)
Amsterdam (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Rector de la Universitat d'Amsterdam
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ResidènciaPaïsos Baixos Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat Tècnica de Delft
Universitat d'Amsterdam
Tesi acadèmicaOver voortplantings-snelheid van golven in elastische buizen (Sobre la velocitat de propagació de les ones en tubs elàstics) (1878)
Director de tesiJohannes Diderik van der Waals
Es coneix perEquació de Korteweg-de Vries
Activitat
Camp de treballMatemàtiques Modifica el valor a Wikidata
OcupacióMatemàtiques
OrganitzacióUniversitat d'Amsterdam
Membre de
AlumnesGerrit Mannoury Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralJohan Barrau
Luitzen Brouwer
Gustav de Vries
Hendrick de Vries
Frederick Schuh
Julius Wolff
Família
CònjugeWibbina Maria d'Aulnis de Bourouill Modifica el valor a Wikidata
ParesAdrianus Johannes Korteweg i Cornelia Margareta Holster


Diederik Johannes Korteweg (1848-1941) va ser un matemàtic neerlandès, conegut per l'equació que porta el seu nom.

Vida i Obra

[modifica]

Fill d'un jutge no catòlic en un districte catòlic, la seva família vivia socialment força aïllada.[1] El 1865 va ingressar a la Polytechnische School (actual Universitat Tècnica de Delft) per estudiar enginyeria però el va decebre el baix nivell de matemàtiques que tenia. El 1869 es va titular com a professor de secundària i els anys següents va ser professor a Tilburg i Breda, mentre continuava estudiant matemàtiques en el seu temps lliure.[2] El 1876, després de passar l'examen d'accés, va començar a estudiar matemàtiques a la universitat d'Utrecht durant un curs i passant a la universitat d'Amsterdam el curs següent.[3] A Amsterdam va ser assistent del futur premi Nobel de física Johannes Diderik van der Waals, qui també li va dirigir la tesi doctoral el 1878.

El 1881 va ser nomenat professor de matemàtiques de la universitat d'Amsterdam, en la que va romandre la resta de la seva carrera acadèmica. El 1893 o 1894 ell i la seva dona, que no tenien fills, van adoptar els fills del difunt Nicolaas de Roever, arxiver de la ciutat d'Amsterdam.[4] El 1913 va deixar la docència, essent substituït per un dels seus il·lustres deixebles: Luitzen Brouwer.

La recerca de Korteweg es va desenvolupar en moltes àrees diferents de les matemàtiques aplicades: va ser editor de les obres completes de Christiaan Huygens, va fer descobriments importants sobre la influència de Snel en Descartes, va col·laborar amb el catàleg holandès de literatura científica i va publicar diferents treballs en revistes científiques.[5]

Va estar molt interessat en la termodinàmica de les fases crítiques i de transició dels fluids, i d'aquest interès va sorgir la avui coneguda equació de Korteweg-de Vries. També va fer aportacions importants en l'estudi de la capil·laritat.[6]

Referències

[modifica]

Bibliografia

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Diederik Korteweg» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Struik, D.J. «Korteweg, Diederik Johannes». Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 16 gener 2018]. (anglès)