Edrioasteroïdeus

Infotaula d'ésser viuEdrioasteroïdeus
Edrioasteroidea Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Període
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
SubregneBilateria
FílumEchinodermata
SubfílumCrinozoa
ClasseEdrioasteroidea Modifica el valor a Wikidata
Billings, 1858

Els edrioasteroïdeus (Edrioasteroidea) són una classe d'equinoderms crinozous coneguts només pels seus fòssil; van viure des del Cambrià fins al Permià.[1][2] Eren organismes incrustants que vivien sobre substrats inorgànics (com terra dura carbonatada) o biològics (com ara braquiòpodes).

Característiques

[modifica]

El pla del cos per a aquesta classe era senzill: un cos principal (teca), compost per moltes plaques petites, amb una vora perifèrica per a la fixació i, en algunes espècies, una zona pedunculada per a l'extensió i la retracció.

La característica principal dels edrioasteroïdeus eren els cinc braços, o ambulacres, a la paret del cos que irradiava cap a fora des de la boca central. L'ambulacre podia ser corbat o recte; quan eren corbes, tots poden girar en la mateixa direcció o, si no, un o dos al costat dret es corbaven enfront dels altres. Els ambulacres estaven formats per plaques que formen la ranura alimentària i plaques de protecció que la cobrien. L'anus estava sota la regió de la boca i estava format per petites plaques triangulars que formaven una zona en forma de con.

Tot i que poden semblar estrelles de mar, els edrioasteroïdeus eren probablement organismes sèssils, probablement units al substrat per una curta tija calcària.[3]

Taxonomia

[modifica]

La classe Edrioasteroidea inclou quatre ordres:[4]

Referències

[modifica]
  1. Sumrall C. D. «First Definite Record of Permian Edrioasteroids: Neoisorophusella maslennikovi n. sp. from the Kungurian of Northeast Russia». Journal of Paleontology, 83, 6, 2009, pàg. 990–993. DOI: 10.1666/09-063.1.
  2. «Paleobiology Database - Edrioasteroidea». [Consulta: 4 novembre 2020].
  3. «The Edrioasteroidea». [Consulta: 4 novembre 2020].
  4. «BioLib: Biological library - Edrioasteroidea». [Consulta: 4 novembre 2020].