Estetoscopi de Pinard

Estetoscopi de Pinard
Infermera usant un estetoscopi de Pinard a Uganda.

L'estetoscopi de Pinard és una eina utilitzada per auscultar els batecs cardíacs del fetus durant l'embaràs. És un tipus d'estetoscopi, anteriorment anomenat fetoscopi,[1] però el terme encara s'associa a l'estetoscopi de Pinard. La campana sol ser de fusta o metall i és buida. Mesura al voltant de 20 cm. Funciona en forma similar a una trompeta acústica, amplificant el so. L'extrem ample se sosté contra el ventre de la dona embarassada, mentre la persona auscultant escolta a través de l'altre.[2]

Història

[modifica]

L'estetoscopi de Pinard va ser inventat pel Dr. Adolphe Pinard, un obstetra francès, al segle xix.[3] Pinard va ser un dels primers metges que va recolzar els avenços en l'atenció prenatal, inclosa la vigilància de la salut fetal.[4]

Ús actual

[modifica]

Els estetoscopis de Pinard segueixen sent usats arreu del món, particularment pels obstetres i comares. Encara avui són la forma més comuna d'estetoscopis fetals a gran part d'Europa, mentre que als Estats Units l'ecografia Doopler és considerada estàndard. Encara se'l considera un dispositiu útil. Proporciona una alternativa eficaç a tecnologia més costosa, com ara l'ultrasò Doopler. Una obstetra a Mèxic descriu l'ús de l'estetoscopi de Pinard: « De vegades escoltem la freqüència cardíaca amb el Pinard, però si la dona és molt sensible i el molesta que premem l'estetoscopi de Pinard contra el seu ventre, aleshores fem servir el Doppler. Però el Doppler freqüentment transmet molt de soroll; es torna confús. Així que millor amb el Pinard. »

Es pot utilitzar per determinar la posició del fetus. Per a aquest propòsit és més precís que un dispositiu Doppler. Aquest últim detecta els sorolls cardíacs des de lluny de la ubicació d'origen. El Pinard ha de ser apretat fins a ubicar-se molt a prop del cor fetal per poder detectar els batecs. Així proporciona una indicació més acurada de la posició fetal. Un metge, infermer o llevadora també pot fer servir la palpació i l'auscultació per determinar la posició fetal.[5]

Referències

[modifica]
  1. El término fetoscopio ahora se usa para referir al endoscopio fetal usado en la fetoscopia
  2. Robbie Davis-Floyd, Carolyn Fishel Sargent. Childbirth and Authoritative Knowledge: Cross-Cultural Perspectives. University of California Press, 1997, p. 360. ISBN 9780520207851. 
  3. Robbie Davis-Floyd, Carolyn Fishel Sargent. Childbirth and Authoritative Knowledge: Cross-Cultural Perspectives. University of California Press, 1997, p. 360. ISBN 9780520207851. 
  4. Baker, Jeffrey P. The Machine in the Nursery: Incubator Technology and the Origins of Newborn Intensive Care. Johns Hopkins University Press, 1996, p. 58. ISBN 9780801851735. 
  5. Penny Simkin, Ruth Ancheta. The Labor Progress Handbook: Early Interventions to Prevent and Treat Dystocia. John Wiley & Sons, 2011, p. 61. ISBN 9781444337716.