European Astronomical Society

Infotaula d'organitzacióEuropean Astronomical Society
Dades
Nom curtEAS Modifica el valor a Wikidata
Tipussocietat científica Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1990
Governança corporativa
Seu
Indicador econòmic
Ingressos totals70.395 € (2020) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webeas.unige.ch Modifica el valor a Wikidata

L'European Astronomical Society (EAS) o Societat Astronòmica Europea, és una societat científica, fundada sota el Codi Civil Suís el 1990, com una associació per contribuir i promoure l'avanç de l'astronomia a Europa, i per tractar assumptes astronòmics a nivell europeu. És una societat d'astrònoms professionals individuals, i tots els astrònoms europeus poden ser membres independentment del seu camp de treball o país de treball o d'origen. La societat ofereix un fòrum de debat sobre tots els aspectes del desenvolupament astronòmic a Europa, i és l'organització que representa els interessos dels astrònoms en les discussions dels esdeveniments d'àmbit europeu.

El President de la Societat és Thierry Courvoisier (Suïssa). Els membres del Consell de l'EAS són, Serena Viti (Regne Unit) - secretària, Anne Dutrey (França) - Tresorera, Roger Davies (Regne Unit) - Vicepresident, Maria Kontizas (Grècia) - Vicepresidenta, Mike Bode (Regne Unit), João Fernandes (Portugal), Johan Knappen (Espanya), Francesco Palla (Itàlia), Juri Poutanen (Finlàndia) i Vassilis Charmandaris (Grècia) - Editors del Butlletí.

Premis

[modifica]

Des de l'any 2008 la European Astronomical Society ha atorgat el Premi Tycho Brahe, que s'atorga anualment, anomenat així en honor de l'astrònom danès del segle xvi Tycho Brahe. El premi s'atorga en reconeixement del desenvolupament o l'explotació dels instruments europeus, o els grans descobriments basats en gran part en aquests instruments. Els guanyadors del premi són:[1]

Des del 2010, l'EAS concedeix el Premi Lodewijk Woltjer per honorar als astrònoms d'excepcional distinció científica. Els guanyadors del premi són: [2]

Des del 2013 l'EAS també està atorgant els Premis MERAC per a Joves Astrònoms europeus. Hi ha tres premis anuals MERAC adjudicats en cadascuna de les tres categories: Astrofísica Teòrica, d'observació astrofísica, i les Noves Tecnologies (Instrumentals / Computacional). El premi s'alternen per any per: premis per a investigadors que inicien la seva carrera (en anys imparells) i premis a la millor Tesi Doctoral (anys parells). Els guanyadors dels premis són:

Referències

[modifica]
  1. «European Astronomical Society» (en anglès). [Consulta: 15 gener 2019].
  2. «European Astronomical Society» (en anglès). [Consulta: 15 gener 2019].

Enllaços externs

[modifica]
  • Lloc web European Astronomical Society Arxivat 2018-09-07 a Wayback Machine. (anglès)