L'evolució de l'oxigen és el procés de generar oxigen molecular a través de reaccions químiques. Entre els mecanismes de l'evolució de l'oxigen es troben l'oxidació de l'aigua durant la fotosíntesi. l'electròlisi de l'aigua en oxigen i hidrogen i l'evolució electrocatalítica de l'oxigen des d'òxids i oxoàcids.
L'evolució fotosintètica de l'oxigen és un procés fonamental pel qual es genera oxigen respirable a la biosfera terrestre. La reacció és part de la reacció depenent de la llum de la fotosíntesi en cianobacteris i els cloroplasts de les algues verdes i les plantes. Utilitza l'energia de la llum per dividir la molècula de l'aigua en protons i electrons per a la fotosíntesi. Es genera oxigen lliure com a subproducte de la reacció i s'allibera a l'atmosfera.
L'evolució fotosintètica de l'oxigen ocorre via l'oxidació depenent de la llum de l'aigua a oxigen molecular i es pot expressar simplificadament com aquesta reacció química:
2H₂O 4e- + 4H+ + O₂
La reacció requereix l'energia de quatre fotons. Els electrons de l'aigua oxidada reemplaça els electrons del component P680 del fotosistema II[1]
L'oxidació de l'aigua és catalitzada pel manganès del fotosistema II que és un cofactor important., també es necessita calci i clor. -
Fa uns 3.500 milions d'anys l'oxigen de la fotosíntesi va cobrir el planeta Terra.[2] L'oxigen no només era un residu sinó que era tòxic per a molts processos metabòlics com la fixació de nitrogen. En conseqüència va ser alliberat com a sistema de desentoxificació i això va fer passar la Terra de composició anaeròbia a les aeròbies actuals fent un gran canvi en el metabolisme general dels éssers vius.