Extinta en estat salvatge

Estat de conservació
Extinta
Amenaçada
Risc baix

Altres categories

Vegeu també
Llista Vermella de la UICN
Unió Internacional per a la Conservació de la Natura
Diagrama de la categoria Extinta en estat salvatge en relació amb altres categories de la UICN.

Extinta en estat salvatge (EW) és un estat de conservació assignat a espècies o tàxons inferiors, els únics membres vius coneguts de la qual es troben en captivitat o són fruit d'una repoblació fora de la seva àrea de distribució històrica.[1]

Corvus hawaiiensis està extint a la natura des de 2002

Exemples

[modifica]

Exemples d'espècies i subespècies que estan extintes a la natura són:

La subespècie Geochelone nigra abingdoni de tortuga gegant de les Galápagos té un únic individu viu, anomenat Lonesome George (en català, Solitari Jordi).[3] Es va creure que l'espècie estava extinta fins que el malacòleg hongarès József Vágvölgyi va trobar a Lonesome George la l'illa de Pinta, a les illes Galápagos, l'1 de desembre de 1971. Des d'aleshores, Lonesome George ha estat un símbol poderós pels esforços de conservació en general i per les illes Galápagos en particular.[4]

No totes les espècies extintes a la natura estan en perill o són, fins i tot, rares. Per exemple, tant Ameca splendens[5] com el Epalzeorhynchos bicolor ,[6] que es creuen extints a la natura, són espècies de peixos molt comunes als aquaris.

Reintroducció

[modifica]

La reintroducció és l'alliberament deliberat d'espècies a la natura, d'individus en captivitat o la re-ubicació d'individus que viuen en altres indrets. Aquest podria ser una opció per determinades espècies que estan en perill o extintes a la natura. No obstant això, pot resultar difícil reintroduir aquestes espècies a la natura, fins i tot si els seus hàbitats naturals són restablerts, donat que les tècniques de supervivència, que normalment passen de pares a fills, es poden haver perdut. Si bé els esforços de conservació poden preservar algunes les característiques genètiques, l'espècie no es podrà recuperar completament mai, si la memètica natural de l'espècie es perd.

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. (anglès) IUCN, 2001 IUCN Red List Categories and Criteria: Version 3.1 p.14 Last visited: 30 May 2010.
  2. (anglès) Encephalartos brevifoliolatus. UICN 2009. Llista Vermella d'espècies amenaçades de la UICN, 2009. UICN, edició 2009, consultada el 2009.
  3. (anglès) Gardner, Simon. «Lonesome George faces own Galapagos tortoise curse», 06-02-2001.
  4. (anglès) Nicholls, H. Lonesome George: The Life and Loves of a Conservation Icon. Londres: Macmillan Science, 2006. ISBN 1-4039-4576-4 [Consulta: 5 maig 2011].  Arxivat 2016-03-04 a Wayback Machine.
  5. Ameca splendens. UICN 2010. Llista Vermella d'espècies amenaçades de la UICN (anglès), edició 2010, consultada el 2010.
  6. Epalzeorhynchos bicolor. UICN 2010. Llista Vermella d'espècies amenaçades de la UICN (anglès), edició 2010, consultada el 2010.

Enllaços externs

[modifica]