Biografia | |
---|---|
Naixement | 13 juliol 1924 Nogoyá (Argentina) |
Mort | 28 maig 2006 (81 anys) Buenos Aires (Argentina) |
Causa de mort | malaltia cardiovascular |
Sepultura | Cementerio Jardín de Paz de Pilar (en) |
Activitat | |
Ocupació | periodista, biògraf, historiador, poeta |
Ocupador | Universitat de Buenos Aires |
Interessat en | Peronisme |
Premis | |
Fermín Chávez (Nogoyá, 13 de juliol de 1924 - Buenos Aires, 28 de maig de 2006) va ser un historiador, poeta i periodista argentí, deixeble de José María Rosa.
Fill d'un radical yrigoyenista, Chávez va cursar Humanitats a Córdoba, Filosofia a Buenos Aires, i va dedicar tres anys a estudiar Teologia, Dret canònic, Arqueologia i hebreu antic a Cusco.
Juntament amb altres intel·lectuals catòlics, com José María Castiñeira de Dios, es va incorporar al peronisme, corrent polític del qual seria militant actiu durant la resta de la seva vida. El 1950 va conèixer a Eva Perón i es va integrar al seu cercle d'amistats personals. Després del cop d'Estat que va enderrocar a Perón en 1955, va participar intensament en la Resistència Peronista, el moviment clandestí d'oposició a la dictadura del general Aramburu.[1][2] El 1973 va formar part de la delegació que va acompanyar el retorn de Perón a l'Argentina. Va ocupar diversos càrrecs públics durant els governs justicialistes, i va ser professor a les universitats nacionals de Buenos Aires, La Plata i Lomas de Zamora.
La seva carrera periodística va començar en 1947 en el periòdic nacionalista Tribuna. Va escriure després en diverses publicacions peronistes com El Líder i Democràcia, en els diaris La Capital (de Rosario), La Opinión, Mayoría i Clarín, i en les revistes El Hogar, CGT, Dinámica Social, Todo es Historia, Crisis (per a la qual va realitzar diversos quaderns sobre temes històrics) i Caras y Caretas (quan va reaparèixer el 1982). El 1949 va fundar la revista de poesia Nombre, i el 1967 Ahijuna. També va col·laborar en revistes, diccionaris i enciclopèdies. Va ser el cap de premsa de la companyia estatal YPF de 1970 a 1973, i va treballar en la premsa del Govern de la ciutat de Buenos Aires durant l'administració del general José Embrioni, des de 1973. També va ser professor d'Història de l'Educació a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Buenos Aires.
Com revisionista, va qüestionar la tradicional versió oficial de la història de l'Argentina, així com el discurs dels pares fundadors de tessitura perfecta, en aquells dies posicionats com a ídols inqüestionables. Va escriure més de 40 llibres sobre diferents aspectes de la història nacional, com ara el cabdillatge, el peronisme, Che Guevara, entre d'altres, i va supervisar una edició de les obres completes de Juan Domingo Perón. També va completar la Història argentina de José María Rosa. El 2004, va treure a la llum la Història y antología de la poesia gauchesca. A partir d'aquest punt la producció de Chávez pren un nou impuls escrivint Vida y muerte de López Jordán (1957), José Hernández (1959), Alberdi y el mitrismo (1961), Poesía rioplatense en estilo gaucho (1962) i Vida del Chacho (1962), als quals se sumen Busaniche, la cultura en la época de Rosas, Historia del país de los argentinos, etc.[3]
Des de 1974 vivia en una casa plena de llibres al carrer Chile, al tradicional barri de San Telmo de Buenos Aires. El 2003, per Llei 1090, la Ciutat de Buenos Aires el va declarar ciutadà il·lustre. El 1973 i 1974 va ensenyar la matèria d'Història Argentina a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UBA. Com a periodista i columnista va treballar en Crítica, Panorama, La Prensa, El Hogar, Crisis y Megafón.[4]
Fermín Chávez va morir als 81 anys, el 28 de maig de 2006 a les 8.45h, en el Sanatorio Julio Méndez de la ciutat de Buenos Aires, després d'una descompensació cardíaca. Es trobava summament afectat per la mort del seu fill Fermín Ricardo en un accident aeri al març de 2006.
Un carrer de la ciutat de Nogoyá porta el seu nom.[5]
Fermín Chávez va publicar més de 46 llibres, entre ells El liberalismo y el mayismo en la historia y en la cultura argentinas (1956), Vida y muerte de López Jordán (1957), José Hernández, periodista, político y poeta (1959), Perón y el peronismo en la historia contemporánea, vol. 1 (1975), Historicismo e iluminismo en la cultura argentina (1977), La recuperación de la conciencia nacional (1983), Perón y el justicialismo (1985), Porque esto tiene otra llave. De Wittgenstein a Vico (1994), La conciencia nacional (1996), Alpargatas y libros, vols. I y II (2003/2004), Historia del país de los argentinos (1967). A més llibres de poemes com Como una antigua queja, Una provincia del Este (1951), Poemas con fusilados y proscriptos (1964), entre altres[3]
Al desembre de 1956 va publicar la seva obra Civilización y barbarie, obra que revoluciona el camp intel·lectual de l'època.
Gran part dels seus escrits sobre història política i de les idees, segueixen els ensenyaments de Rodolfo Mondolfo, Nimio de Anquin i Viktor Frankl.
Ha tingut càtedres en diverses universitats, com la Universitat de Buenos Aires, la Universitat de La Plata i la Universitat de Lomas de Zamora, i càrrecs nacionals i municipals.
Va ser un destacat exponent del revisionisme històric. Va publicar més de 40 obres, a més de continuar la Historia argentina de José María Rosa. Algunes d'elles són:
Va continuar la Historia argentina de José María Rosa, escrivint els volums del 15 al 21 en col·laboració amb Enrique Manson i altres autors:
A més, va escriure a més nombrosos articles i assaigs incorporats a altres obres, com: