La primera dada certa que es coneix de la seva vida és que es va graduar a la Universitat de Bolonya el 10 de juny de 1579.[1]
Probablement va ser professor privat els anys següents pel Vèneto i Bolonya. A partir de 1588 va ser professor de la Universitat de Bolonya, on explicava per cicles triennals la geometria euclidiana, la teoria dels planetes i l'Almagest.
Va estar protegit pel duc de Màntua, Vicenç Gonzaga, i va ser preceptor dels seus fills, Ferran i Francesc.[2] També per encàrrec del duc va construir nombrosos instruments geomètrics i astronòmics i, a més, li feia les prediccions astrològiques, faceta que li va portar alguns problemes amb la Inquisició.
Entre 1600 i 1610 va tenir al seu càrrec el projecte de cartografiar la península italiana, construint 60 mapes regionals que no van ser superats fins a finals de segle i que es van començar a imprimir el 1616,[3] i que no es van acabar de publicar fins el 1620 de forma pòstuma a cura del seu fill Fabio.[4]
Tot i que va ser un defensor de les teories astronòmiques geocèntriques, no va tenir problemes en utilitzar els nous sistemes de càlcul de Copernic i de les taules prutèniques de Reinhold basades en aquests càlculs. Va ser conegut en el seu temps tant com astrònom com astròleg[5] i d'aquí la seva insistència en les observacions precises i de llargs períodes, per a les quals va construir instruments molt precisos.[6]
1582: Ephemerides coelestium motuum que cobrien des de l'any 1581 fins al 1620.
1585: Tabulae secundorum mobilium coelestium, unes taules del moviment dels planetes.
1589: Novae coelestium orbium theoricae, intentant enquadrar en un cosmos geocèntric les mesures i observacions de Copernic.
1592: De planis triangulis liber unicus, que portava com annex una Tabula tetragonica, un tractat de trigonometria.
1596: Geographiae universae tum veteris tum novae absolutissimum opus duobus voluminibus, una edició de la Geografia de Ptolemeu en la que afegeix els planells d'Amèrica i de l'Extrem Orient.
1602: Theorica speculi concavi sphaerici,[8] sobre òptica dels miralls còncaus.
1604: Tabulae primi mobilis.
1607: De astrologica ratione, ac usu dierum criticorum, seu decretoriorum; ac praeterea de cognoscendis et medendis morbis ex corporum coelestium cognitione, una síntesi d'astrologia mèdica.
1609: Primum mobile duodecim libris contentum, in quibus habentur trigonometria sphaericorum amb una taula de sinus, cosinus, tangents i secants amb set decimals de precisió.
1611: Breve istruttione sopra l'apparenze et mirabili effetti dello specchio concavo sferico,[9] altre cop sobre els miralls còncaus.
O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Giovanni Antonio Magini» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.
Campedelli, Luigi. «Magini, Giovanni Antonio» (en anglès). Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 2 agost 2024].
Baldini, Ugo. «MAGINI, Giovanni Antonio» (en italià). Dizionario Biografico degli Italiani, 2006. [Consulta: 23 desembre 2013].