Gènesi apòcrif

Infotaula documentGènesi apòcrif
Tipusmanuscrit i text descobert Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalarameu i hebreu Modifica el valor a Wikidata
Lloc originalQumran Modifica el valor a Wikidata
Sèrie
Part deManuscrits de la mar Morta Modifica el valor a Wikidata

El Gènesi Apòcrif, originalment anomenat l'Apocalipsi de Lamec, és un dels set originals Manuscrits de la mar Morta descobert en Cova 1 prop de Qumran a la Cisjordània.

Compost en arameu, aquest document consta de quatre fulles de cuir, i és el document menys ben conservat dels set originals.[1]

Contingut

[modifica]

El document Pseudo-epígraf presenta la conversa entre la figura bíblica de Lèmec, fill de Matusalem, i el seu fill, Noè.[2] El text detalla un exasperat Lamec, qui es pregunta si el nen que està a càrrec de la seva esposa, Bathenosh, és el seu, o si pertany a un dels sants àngels o nefilim. Una part del text diu:

« «Ella em va dir: "Oh, el meu senyor i ... el meu embaràs. Et juro pel Sant Gran, pel Sobirà del [cel] que aquesta llavor és de vostè, que aquest embaràs és de vostè, que de vostè és la plantació d'aquest fruit [i que és] no de qualsevol estranger, o de qualsevol dels Vigilants, o de qualsevol ésser celestial» »

Aquest manuscrit serveix clarament com a exemple d'una edició ampliada i reescrita de la història bíblica.

Descobriment i estat del document

[modifica]

El Gènesi Apocríf va ser un dels set rolls principals que es trobaren a Qumran en la Cova 1. És una de les col·leccions al Rotllos de la mar Morta, que té més de vuit-cents documents en forma fragmentària. Tots els documents s'han trobat en diversos estats de conservació en onze coves dels penya-segats que són paral·lels a la riba nord-oest del Mar Mort i en la ubicació general de Qumran.[2] El roll es va trobar a la primavera de 1947 per pastors beduïns, mentre buscaven una ovella perduda en una cova.

Juntament amb el Rotllo d'Isaïes, el comentari de Habacuc, i el Manual de Disciplina, aquest document va ser venut pels beduïns.

Referències

[modifica]
  1. Davies, Philip R., George J. Brooke, i Phillip R. Callaway, ' "L'univers dels Rotllos del Mar Mort(Londres: Thames & Hudson, 2002), 100.
  2. 2,0 2,1 Fitzmyer, Joseph A. The Genesis Apocryphon of Qumran Cave 1 (1Q20): A Commentary. Roma: Editrice Pontificio Istituto Bilico, 2004. 

Bibliografia

[modifica]
  • Fitzmyer, Joseph A.,El Gènesi Apòcrif de Qumran Cave 1 (1Q20): A Commentary, 3 ª ed., Biblica et Orientalia 18B, Roma: Editrice Pontifici Institut Bíblic, 2004.
  • García Martínez, F., i E.J.C. Tigchelaar (ed.)The Dead Sea Scrolls Study Edition, 2 vols. (Leiden: Brill, 1997-98) 1.26-48.
  • Greenfield, Jonas C., i Eliseo Qimron, "El Gènesi Apòcrif Col XII,"Apr-Nahrain Suplemento3 (1992) 70-77
  • Jongeling, B., C. J. Labuschagne, i A.S. van der Woude,, l'arameu Textos de Qumran,semita sèrie d'estudis 4 (Leiden: Brill, 1976) 77-119.
  • Machiel, Daniel A.,The Dead Sea Gènesi Apòcrif: un nou text i la traducció amb la introducció i el tracte especial de les columnes 13-17, Estudis sobre els textos del desert de Judà, 79, Boston: Brill, 2009.
  • Morgenstern, M., E. Qimron, i D. Sivan, "fins ara no publicats Columnes del Gènesi Apòcrif ",,, Nahrain Abr-33 (1995) 30-54.
  • Qimron, Eliseu, "Cap a una nova edició de 1QGenesis Apòcrif." Pàgines 106-09 enLa Conferència Internacional de Provo sobre els Rotllos de la Mar Morta: les innovacions tecnològiques, els nous textos, i qüestions reformulada. Editat per Donald W. Parry i Eugene Ulrich, Leiden: Brill, 1999.

Enllaços externs

[modifica]
  • Text (castellà)