Habitatge mòbil

Exemple comú d'un habitatge mòbil als EUA: 28x60 peus
Típic habitatge mòbil de finals dels 1960s, principis dels 70s: 12x60 peus
Un habitatge triple wide, dissenyat per semblar una casa de tova
Habitatge mòbil preparat per al transport

Els habitatges mòbils[1] (també anomenats en anglès, mobile homes, trailers o house trailers) són cases prefabricades construïdes en fàbriques —i no en el lloc de destinació— i després transportades al lloc on es van a establir.[2]

Construïdes normalment sobre xassís permanents amb rodes es transporten sent tirades per un camió tractor per carretera fins al lloc on s'estableixen de forma permanent. Els habitatges mòbils comparteixen els mateixos orígens històrics que les caravanes, però avui dia ambdues són molt diferents en grandària i equipament, utilitzant-se les últimes com a casa de vacances o temporal, mentre els habitatges mòbils són autèntiques cases; se situen en un lloc i romanen allí encara que mantenen la capacitat de ser transportades íntegrament a un altre lloc si és necessari. Després de la cosmètica de la instal·lació per ocultar la base, hi ha marcs per a remolcs, eixos, rodes i ganxos d'arrossegament.[3]

Grandàries més comunes

[modifica]

Els habitatges mòbils solen construir-se generalment en dues grandàries: ample normal (single-wide) i ample doble (double-wide). Les d'ample normal mesuren 5,5 metres o menys d'ample i 27 metres o menys de llarg i poden ser transportades com a unitat. Les d'ample doble mesuren uns sis metres d'ample o més per 27 metres de llarg o més i han de transportar-se en dues unitats separades que s'uneixen en el lloc d'assentament. Existeixen unes terceres anomenades triple wide i fins i tot majors, encara que no són comunes.

Mentre les cases construïdes en el lloc, rarament es mouen, les persones propietàries d'habitatges mòbils d'ample normal solen llogar-les per ajudar en la compra d'un habitatge nou. Aquestes cases "usades" són al seu torn més tard revenudes a nous propietaris. El fet d'utilitzar com a lloguer les d'ample normal és a causa que es transporten més fàcilment que les dobles, la qual cosa facilita el seu lloguer.

Galeria d'imatges

[modifica]

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «habitatge mòbil». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. «Part 17, Mobile Home Parks». ny.gov. Arxivat de l'original el 2016-09-14. [Consulta: 17 octubre 2015].
  3. «The History of Mobile Homes» (en anglès). http://mobilehomeliving.org.+[Consulta: 17 octubre 2015].

Bibliografia

[modifica]
  • Benson, J. I. (1990). Good neighbors: Ethnic relations in Garden City trailer courts. Urban Anthropology, 19, 361–386.
  • Burch-Brown, C. (1996). Trailers. Charlottesville: University Press of Virginia. Text by David Rigsbee.
  • Geisler, C. C., & Mitsuda, H. (1987). Mobile-home growth, regulation, and discrimination in upstate New York. Rural Sociology, 52, 532–543.
  • Hart, J. F., Rhodes, M. J., & Morgan, J. T. (2002). The unknown world of the mobile home. Baltimore: Johns Hopkins University Press.
  • MacTavish, K. A., & Salamon, S. (2001). Mobile home park on the prairie: A new rural community form. Rural Sociology, 66, 487–506.
  • Moore, B. (2006). Trailer trash: The world of trailers and mobile homes in the Southwest. Laughlin: Route 66 Magazine.
  • Thornburg, D. A. (1991). Galloping bungalows: The rise and demise of the American house trailer. Hamden: Archon Books.
  • Wallis, A. D. (1991). Wheel estate: The rise and decline of mobile homes. Nova York: Oxford University Press.

Enllaços externs

[modifica]