Hans Peter Luhn

Plantilla:Infotaula personaHans Peter Luhn
Biografia
Naixement1r juliol 1896 Modifica el valor a Wikidata
Barmen (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort19 agost 1964 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Armonk (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióinformàtic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorIBM Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables


Find a Grave: 54916478 Modifica el valor a Wikidata

Hans Peter Luhn (1 de juliol de 1896 – 19 d'agost de 1964) fou un investigador en el camp de la informàtica de l'empresa IBM. Va crear l'algoritme de Luhn. el sistema d'indexació KWIC (en anglès Paraules Clau En context), i la Disseminació Selectiva d'Informació ("SDI"). Les seves invencions han trobat aplicacions en àrees tan diverses com la informàtica, la indústria tèxtil, la lingüística, i les ciències de la informació. Va arribar a obtenir més de 80 patents.

Vida

[modifica]

Luhn va néixer en Barmen, Alemanya (ara part de Wuppertal) el 1896. Després de completar l'ensenyament secundari, es traslladà a Suïssa per aprendre impressió comercial per poder col·laborar en el negoci familiar. La seva carrera dins la impressió va ser aturada pel seu servei com a agent de comunicacions de l'Exèrcit alemany durant la Primera Guerra Mundial. Després de la guerra, Luhn va entrar en el camp tèxtil, el qual li va permetre dirigir-se cap als Estats Units, on va inventar un mesurador de fil de comptatge, el Lunometer, encara avui dia en el mercat.[1] Des de finals dels anys 20 fins a principis dels 40 va obtenir patents per a una àmplia gamma d'invencions, Luhn va treballar en el tèxtil i com a assessor d'enginyeria independent. Va entrar a la IBM com a enginyer de recerca sènior el 1941, i molt aviat esdevenia director de la divisió de recerca de recuperació de la informació.

La seva introducció al camp de les ciències de la informació i documentació duu la data de 1947 quan se li va oferir treballar en la resolució d'un problema que va arribar a IBM de la mà de James Perry i Malcolm Dyson. Es tractava de buscar els compostos químics enregistrats en forma codificada.[2] Se li va ocòrrer una solució per aquell i altres problemes utilitzant targetes perforades. Sovint va haver de superar les limitacions que tenien les màquines disponibles, però ell no es rendia i ho porvava buscant noves maneres d'utilitzar les màquines. En les albors de l'era de les computadores,la dècada de 1950, el programari va esdevenir el mitjà per superar les limitacions inherents a les màquines de targetes perforades del passat.

Luhn va emprar cada vegada més quantitat de temps en els problemes d'emmagatzematge i recuperació de la informació que havien de fer front les biblioteques i els centres de documentació. Va ser pioner en utilitzar els equips de processament de dades per resoldre aquest tipus de problemes, i va iniciar l'ús de les dades que processen equipament dins resolent aquests problemes. "Luhn fou el primer, o un dels primers, en treballar moltes de les tècniques bàsiques que avui són llocs comuns en les ciències de la informació. "Aquestes tècniques incloïen processament de text complet; funcions hash,aindexació en Paula eslau en context i eu getambé Herbert Marvin Ohlman); coautxndexació; auresums tomàtic as el concepte de disseminació selectiva d'informació (SDI).

Dues de les fites més grans de Luhn són la idea d'un sistema de SDI i el mètode d'indexació KWIC[3] Els sistemes actuals de SDI deuen molt a un article de Luhn de 1958ː A Business Intelligence System. En ell descriu un "mètode automàtic per proporcionar serveis d'informació d'actualitat a científics i enginyers" els quals necessiten un cop de mà per fer front al ràpid creixement de la literatura científica i tècnica després de la guerra.[4] Luhn va ser aparentment qui encunyà el terme intel·ligència empresarial en aquell aticle.[5]

Fou el primer a obtenir el Premi ASIS&T al Mèrit Acadèmic l'any 1964.[6]

Referències

[modifica]
  1. «Lunometer - Home». [Consulta: 26 juliol 2021].
  2. Schultz, Claire K. H.P. Luhn: Pioneer of Information Science.
  3. Hans Peter Luhn (1960).
  4. Luhn, H.P «A Business Intelligence System». IBM Journal of Research and Development, vol. 2, núm. 4, 1958 (version 2010), pàg. 314-319. DOI: 10.1147/rd.24.0314.
  5. BI at 50 Turns Back to the Future[Enllaç no actiu]
  6. «Award of Meritː past winners». ASIS&T. [Consulta: 9 març 2016].

Enllaços externs

[modifica]