Hienodòntids

Infotaula d'ésser viuHienodòntids
Hyaenodontidae Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreHyaenodonta
SuperfamíliaHyaenodontoidea
FamíliaHyaenodontidae Modifica el valor a Wikidata
Leidy, 1869
Subfamílies i gèneres incertae sedis
Cynohyaenodon
Eurotherium
Protopsalis

Els hienodòntids (Hyaenodontidae) són una família de mamífers depredadors extints de l'ordre dels creodonts. Les espècies d'aquesta família eren uns dels depredadors més importants del Paleogen. El reeixit gènere Hyaenodon dona nom al gènere.

L'hienodòntid més antic conegut és Prolimnocyon, del Paleocè de Mongòlia. Durant l'Eocè, els hienodòntids esdevingueren cada vegada més grans i es convertiren en els depredadors dominants, juntament amb els seus parents, els oxiènids i els mesonics. Durant l'Oligocè, els hienodòntids foren desplaçats gradualment pels carnívors, més desenvolupats. Els hienodòntids de Nord-amèrica s'extingiren durant l'Oligocè.[1] Els hienodòntids sobrevisqueren en parts més o menys aïllades d'Àfrica, Europa[2] i el sud d'Àsia fins a finals del Miocè. Dissopsalis carnifex es troba entre les espècies més recents conegudes.[3]

Aquest grup inclou Simbakubwa kutokaafrika (que, segons la fórmula que es faci servir per calcular la seva massa a partir de les restes fòssils, podria ser el mamífer carnívor més gros de tots els temps), així com animals més àgils, com ara Sinopa.

Referències

[modifica]
  1. Rose, K. D.; Archibald, J. D. The Rise of Placental Mammals: Origins and Relationships of the Major Extant Clades (en anglès). JHU Press, 2005, p. 193. ISBN 9780801880223. 
  2. Agustí, 1997, p. 64-65, 26. Hyaenodon.
  3. Barry, J. C. «Dissopsalis, a middle and late Miocene proviverrine creodont (Mammalia) from Pakistan and Kenya» (en anglès). Journal of Vertebrate Paleontology, 8, 1, 1988, pàg. 25–45.

Bibliografia

[modifica]
  • Agustí, Jordi. Memoria de la Tierra: Vertebrados fósiles de la Península Ibérica. Barcelona: El Serbal, 1997. ISBN 84-7628-195-1.