Huka-huka

Infotaula d'esportHuka-huka
Tipusart marcial i esport de combat Modifica el valor a Wikidata
País d'origenBrasil Modifica el valor a Wikidata

Huka-huka és una art marcial i un estil de lluita tradicional brasilera dels pobles indígenes del Xingu i dels indis bakairís, a estat de Mato Grosso. El huka-huka és una de les modalitats disputades als Jogos dos Povos Indígenas.[1]

Característiques

[modifica]

El huka-huka comença amb els atletes agenollats. Comença quan el '"dono da luta" camina al centre de l' arena de luta i crida als oponents pel seu nom. Els lluitadors s'agenollen en un cercle horari davant de l’adversari, fins que es miren i s’agafen, intentant aixecar l’adversari i tirar-lo a terra

El huka-huka com a lluita ritual

[modifica]

Com a lluita ritual, el huka-huka és practicat durant el quarup i té un simbolisme competitiu, on es prova la força i la virilitat dels joves.[2] L'art marcial s'insereix en un ampli context de competicions realitzades en virtut de lquarup.

Als primers raigs de sol de l'endemà de l’inici del quarup, s’acaba el moment de la resurrecció simbòlica i s’acaba el plor i el cant. Els visitants anuncien la seva arribada amb crits i comencen competicions de huka-huka entre els campions de cada tribu, seguides de baralles de grups per als joves.

El huka-huka com a art marcial

[modifica]

El huka-huka s'ha introduït, de manera experimental, en la formació de la policia militar de l'estat de São Paulo, al Brasil.[3][4][5] La lluita també ha estat estudiada pels combatents d'arts marcials mixtes, per aplicar-la a lluita lliure professional.[6][7]

Referències

[modifica]
  1. FUNAI - Fundacão Nacional do Índio. «Luta corporal nos Jogos dos Povos Indígenas». Arxivat de l'original el 2013-08-04. [Consulta: 25 setembre 2021].
  2. Projeto Rota Brasil Oeste. «Huka-Huka - Jogos e Competições».
  3. Cardoso, William. «O coronel que trouxe uma luta indígena à PM», 18-09-2011.
  4. Blog da Polícia Militar do Estado de São Paulo. «Polícia Militar ajuda a difundir luta milenar indígena», 20-05-2011.
  5. Piritubanos. «Luta indígena como prática desportiva para alunos PM», 2011. Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 25 setembre 2021].
  6. iG Esporte -Lutas. «Anderson Silva visita aldeia no Xingu para aprender luta indígena», 04 fevereiro 2012.
  7. Revista Trip. «Anderson Silva no Xingu», 03 fevereiro 2012.

Enllaços externs

[modifica]