Interval QT

Interval QT normal (cliqueu)

En Medicina, especialment en cardiologia, l'interval QT és la mesura del temps entre el començament de l'ona Q i el final de l'ona T a l'electrocardiograma. Si es troba anormalment perllongat pot generar arrítmies ventriculars.

El valor normal de l'interval QT és entre 0,35 i 0,44 (0,45 en dones) segons. Si el valor de l'interval QT es troba per sota de 0,32 segons, és un QT curt anormal.

Mesura

[modifica]
Il·lustracions dels mètodes de la tangent i del llindar per la mesura de l'interval QT

L'interval QT pot ser mesurat per diferents mètodes, com el mètode del llindar en què el final de l'ona T està determinat pel punt en què s'uneix a la línia base isoelèctrica, el mètode de la tangent en què el final de l'ona T és determinat per la intersecció d'una línia extrapolada a la línia isoelèctrica i la línia tangent que toca la part final de l'ona T al punt més inferior.[1]

Correcció segons la freqüència cardíaca

[modifica]

L'interval QT és dependent de la freqüència cardíaca (a més freqüència menor és l'interval) i ha de ser ajustat a aquesta freqüència per a la seva interpretació. En les dues fórmules que segueixen RR = 60/freqüència cardíaca.

Fórmula de Bazett

[modifica]

Estàndard correcció utilitza la fórmula de Bazett,[2] el càlcul de l'interval Qt corregit QTC. La fórmula és :

On QTc és l'interval QT corregit per a la freqüència. No obstant això, aquesta fórmula no sol ser gaire exacta, sobre valorant freqüències altes i infravalorant freqüències baixes.

Fórmula de Fridericia

[modifica]

En el mateix any, Fridericia[3] va publicar un ajust alternatiu:

Fórmula de Sagie

[modifica]

La correcció de Framingham, també anomenada fórmula de Sagie basada en el Framingham Heart Study, que utilitzava dades de cohorts a llarg termini de més de 5.000 subjectes, es considera un millor[4] mètode.[5]

De nou, aquí QT i QTlc estan en mil·lisegons i RR es mesura en segons.

Anormalitats

[modifica]
Representació esquemàtica d'un traçat ECG normal, en ritme sinusal, amb ones, segments i intervals.

Tant la prolongació de l'interval com l'escurçament poden ser origen d'arrítmies ventriculars, així com d'alteracions electrolítiques com ara la hipocalcèmia (QTc = 0.58s) o la hipercalcèmia (QTc = 0.36s).

Tipus d'intervals ECG

[modifica]

ECG: intervals, segments i ones (feu clic a la imatge)

Interval PR
Segment PR
Complex QRS
Segment ST
Interval QT
Ona P
Ona T
Ona U


Referències

[modifica]
  1. Panicker GK, Karnad DR, Joshi R, Kothari S, Narula D, Lokhandwala Y «Comparison of QT measurement by tangent method and threshold method.». Indian Heart J, 58, 2006, pàg. 487-88.
  2. Bazett HC. «An analysis of the time-relations of electrocardiograms.». Heart, 7, 1920, pàg. 353-370.
  3. Fridericia LS «The duration of systole in the electrocardiogram of normal subjects and of patients with heart disease.». Acta Medica Scandinavica, 53, 1920, pàg. 469-486.
  4. «Which QT Correction Formulae to Use for QT Monitoring?». Journal of the American Heart Association, 5, 6, 17-06-2016. DOI: 10.1161/JAHA.116.003264.
  5. «An improved method for adjusting the QT interval for heart rate (the Framingham Heart Study)». The American Journal of Cardiology, 70, 7, 9-1992, pàg. 797–801. DOI: 10.1016/0002-9149(92)90562-D. PMID: 1519533.[need full text]

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]