Johann Gottfried Bergmann

Plantilla:Infotaula personaJohann Gottfried Bergmann
Biografia
Naixement10 maig 1795 Modifica el valor a Wikidata
Reichenbach Modifica el valor a Wikidata
Mort4 juliol 1831 Modifica el valor a Wikidata (36 anys)
Activitat
Ocupacióactor de teatre, cantant Modifica el valor a Wikidata
VeuTenor Modifica el valor a Wikidata

InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata

Johann Gottfried Bergmann (Reichenbach, 10 de maig de 1795 - 4 de juliol de 1831)[1] fou un actor de la cort reial saxona i tenor de l'òpera.

Biografia

[modifica]

Nascut a Reichenbach, a prop de Königsbrück, fill de pares humils i incapaç de practicar un comerç per un accident a la seva infantesa, Bergmann va haver de contribuir al seu propi subsistència des de ben aviat. Tot i això, va assistir a l'escola i va ser promogut pel seu pare, que era violinista, en el camp de la música. Després d'escoltar per primera vegada un cor polifònic en una fira, es va preparar de la forma més privada possible per ser acceptat al "Singchor" de Dresden. El seu pare, però, va creure que només podia finançar una educació en un seminari de professors, però Bergmann va poder fer un examen d'accés a la "Kreuzschuleamb" la intercessió del sacerdot local, amb qui havia tingut lliçons de llatí. En els sis anys escolars que hi va passar, va patir penuries materials i va passar per diverses malalties greus. Per la pobresa, finalment va decidir convertir-se en mestre d'escola i va aprendre a tocar l'orgue amb aquest propòsit. El 15 d'octubre de 1814 va ser nomenat cantor a Senftenberg. El setembre de 1816 es va comprometre amb el "Royal Saxon Court Theatre" de Dresden gràcies a la seva bella veu de tenor; el cantant Miksch[2] i l'actor Joseph Anton Christ[3] el va formar més en els seus temes. L'actor de la cort, Christ, també es convertí en el sogre de Bergmann el 23 d'octubre de 1821; Demoiselle Henriette Christ també pertanyia al teatre de la cort.[4]

Els papers preferits de Bergmann van incloure Pylades a Iphigénie en Tauride, Florestan a Fidelio i Don Ottavio a Don Giovanni. Es va elogiar la seva veu de tenor fonent en un resum de la seva vida a la Nova Necrologia dels Alemanys, tot i que era més adequada a la interpretació de cançons que al cant de bravura. Tot i que la seva aparença no havia estat "avantatjosa per a l'escenari", "la seva elevada figura esvelta, la seva decència i altra bona postura" havien assegurat que almenys "no l'havia destorbat".[5]

Bergmann va morir a Dresden als 36 anys.

Bibliografia

[modifica]
  • Friedrich August Schmidt, Bernhard Friedrich Voight (1833). books.google.cat Johann Gottfried Bergmann Check |url= value (help). Neuer Nekrolog der Deutschen…. 9. Jahrgang, Theil 1. Ilmenau: B. F. Voigt. pp. 593–598.
  • Heinrich Ferdinand Mannstein: Denkwürdigkeiten der churfürstlichen und königlichen Hofmusik zu Dresden im 18. und 19. Jahrhundert : Nach geheimen Papieren und Mittheilungen. Enthaltend: Lebensbilder von Joh. Mieksch und seinen Schülern: Alphonso Zesi, Bergmann, Schröder-Devrient, Agnes Schebest, Naumann, Carl Maria v. Weber, Morlacchi, Benelli etc. Heinrich Mattes, Leipzig 1863 (MDZ Reader).

Referències

[modifica]
  1. These life data are taken from the New Necrology of the Germans; the DNB, like VIAF, also sets Bergmann's birth 30 years earlier. But what is meant is clearly the same person. Cf. also the Carl-Maria-von-Weber-Gesamtausgabe. Digital edition, weber-gesamtausgabe.de (Version 1.3 dated 19 December 2014) and other sources about Bergmann.
  2. Karl-Josef Kutsch; Leo Riemens; Hansjörg Rost (2004). Miksch, Johann Aloys. Großes Sängerlexikon. 5: Menni–Rappold (4., extended and updated ed.). Berlin / Boston: Walter De Gruyter. p. 3122. ISBN 3-598-44088-X.
  3. In memoriam – Geburtstage im März 2015 auf der-neue-merker.eu
  4. books.google.cat Das Deutsche Hoftheater Check |url= value (help). Dresdner Adreß-Kalender auf das Jahr …. Dresden. 1820. p. 17.
  5. Friedrich August Schmidt, Bernhard Friedrich Voight (1833). books.google.cat Johann Gottfried Bergmann Check |url= value (help). Neuer Nekrolog der Deutschen…. 9, part 1. Ilmenau: B. F. Voigt. pp. 593–598.