Johannes Trithemius

Plantilla:Infotaula personaJohannes Trithemius
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(de) Johann Heidenberg Modifica el valor a Wikidata
1r febrer 1462 Modifica el valor a Wikidata
Trittenheim (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort13 desembre 1516 Modifica el valor a Wikidata (54 anys)
Würzburg (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Abat
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Heidelberg Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Würzburg Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócriptògraf, astròleg, bibliògraf, escriptor, matemàtic, màgic Modifica el valor a Wikidata
AlumnesNikolaus Basellius (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Influències
Orde religiósOrde de sant Benet Modifica el valor a Wikidata

Goodreads character: 104533

Johannes Trithemius, conegut com a Johann von Heidenberg (nascut el 2 de febrer de 1462 - mort el 13 de desembre de 1516),[1] va ser un monjo alemany nascut a Trittenheim, prop de Trèveris, Alemanya. Va ser el fundador de la societat secreta Sodalita Celtic (Confraria Cèltica) dedicada a l'estudi de les llengües, les matemàtiques, l'astrologia i la màgia dels nombres. És autor de la famosa Steganographia o ciència per amagar missatges.

Biografia

[modifica]

Nomenat abat de Sponheim a 1483,[1] és autor de nou obres històriques, un tractat de les set causes segones (De septem secundieis, 1515), opuscles ascètics, una obra sobre els miracles de la Mare de Déu, dos llibres d'homilies i exhortacions cenobítiques, una obra contra els maleficis (Antipalus Maleficorum comprehensus, publicat a 1555).

Acusat de ser un gran aficionat a la màgia l'emperador Maximilià I el va comandar el 1505 al castell de Boppart, prop de Coblença, per sotmetre'l a vuit preguntes de fe. Tritemius va respondre amb la publicació del seu Liber octo questionum el 1511. Aquest mateix emperador va demanar els seus coneixements polítics perquè l'ajudés.

Va morir el 15 de desembre de 1516 i va ser enterrat a l'església del monestir de Saint-Jacques de Würzburg, del qual va ser prior els seus últims anys.

Obra

[modifica]
Catalogus illustrium virorum Germaniae, 1495

Segons alguns autors les dues no són sinó una única obra presentada en dues parts diferenciades: la primera és metafísica i teòrica, la segona és pràctica.

Referències culturals

[modifica]

A l'òpera prima d'Álex de la Iglesia, El día de la bestia, el protagonista utilitza l'obra de Tritemius per a desxifrar un suposat missatge secret existent en l'Apocalipsi de Sant Joan.

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]