Dades | |
---|---|
Tipus | organització |
Komzet (rus: Комитет по земельному устройству еврейских трудящихся: КОМЗЕТ) fou el Comitè per a l'Assentament de Jueus que Treballen la Terra de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques. L'objectiu principal del Komzet era ajudar la població jueva empobrida i perseguida de la demarcació jueva a adoptar treballs agrícoles. Altres objectius eren aconseguir ajuda financera de la diàspora jueva i proporcionar als jueus soviètics una alternativa al sionisme.
El Komzet era un comitè de govern la funció del qual era contribuir i distribuir la terra per a nous kolkhoz. Una societat pública complementària, l'OZET es va constituir per ajudar a traslladar els pobladors a una nova ubicació, la construcció d'habitatges, el reg i la formació, proporcionant-los eines ramaderes i agrícoles, educació, serveis mèdics i culturals. Els fons s'haurien de proporcionar amb donacions privades, organitzacions benèfiques i bons.
El Komzet es va fundar el 1921 sota la direcció de Piotr Smidovitx. Entre 1924 i 1926, el Komzet va ajudar a crear kolkhoz jueus en diverses regions, sobretot a la regió de Crimea, Ucraïna i Stàvropol.
Més tard, el 1927, la regió de Birobidjan, a l'extrem oriental rus, es va identificar com un territori adequat per a la vida comunitària dels jueus soviètics.[1] La regió es convertí en la Província Autònoma dels Hebreus, però no va atreure el reassentament massiu esperat. El Komzet va ser abolit el 1938, com a part del procés de desmantellament gairebé totes les institucions nacionals centrals.[2]