L'Assegador

Plantilla:Infotaula geografia políticaL'Assegador
Tipusentitat singular de població Modifica el valor a Wikidata

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 39° 29′ 21″ N, 1° 08′ 43″ O / 39.48929°N,1.14537°O / 39.48929; -1.14537
EstatEspanya
Comunitat autònomaPaís Valencià
ProvínciaProvíncia de València
Comarcala Plana d'Utiel-Requena
MunicipiRequena Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Idioma oficialcastellà (predomini lingüístic) Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Festa patronalSant Jaume el Major


L'Assegador (en castellà i oficialment, El Azagador) és una pedania al municipi valencià de Requena, a la comarca de la Plana d'Utiel-Requena. Comptava el 2015 amb 51 habitants.[1]

Geografia

[modifica]

Situat a l'oest del riu Magre, es troba a 3,5 quilòmetres en línia recta de Requena. Al nord trobem la pedania del Derramador i al sud la del Pontón. S'arriba per la CV-450 que surt de la N-322.

Història

[modifica]

El nom de la pedania té el seu origen en la conversió en regadiu de les riberes del riu Oleana (avui Riu Magre) pels àrabs, ja que el reg s'organitzava per tandes i per torns, corresponent aquesta tanda al diumenge, l'última, (per als àrabs zaga) i per derivació Azagador"

Economia

[modifica]

L'economia d'aquesta pedania majoritàriament és l'agricultura en la qual es cultiva principalment la vinya, l'ametller i l'olivera. Com indústria hi ha ubicada en el terme un celler cooperativa amb el nom de Cooperativa Agrícola San Miguel que és compartida amb els viticultors del Derramador. També compta amb una important empresa bodeguera, Bodegas Torroja.

Casa de postes

[modifica]

L'antiga casa de postes és anterior al segle xvii i totalment recuperada. Es creu que fou l'origen del nucli de població, ja que existeix una inscripció de 1217 a un mur de fang. Hi ha tots els elements mínims que ha tingut sempre una casa de conreu, com Habitatge, corrals, quadres, paller, terrats amb els seus graners o cambres (per conservar els diferents cereals per separat), porxo, forn, llenyer, xemeneies i llar per encendre foc, celler i l'era per batre el cereal, etc.

Festes

[modifica]

Les festes patronals se celebren en honor de Sant Jaume el Major, el cap de setmana més proper al 25 de juliol.

Referències

[modifica]
  1. «Nomenclàtor de la Comunitat Valenciana, 2009 (IVE)». Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 27 abril 2010].

Enllaços externs

[modifica]