La Maternitat i Sant Ramon

Plantilla:Infotaula geografia políticaLa Maternitat i Sant Ramon
Imatge
Cementiri de les Corts de Barcelona, vist des del Camp Nou.
Tipusbarri administratiu de Barcelona i barri Modifica el valor a Wikidata

EpònimCasa Provincial de Maternitat i Expòsits de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Localització
Map
 41° 23′ 04″ N, 2° 07′ 20″ E / 41.384342°N,2.122206°E / 41.384342; 2.122206
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Barcelona
Àmbit funcional territorialÀmbit Metropolità de Barcelona
ComarcaBarcelonès
MunicipiBarcelona
Districteles Corts Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població23.825 (2021) Modifica el valor a Wikidata (12.519,71 hab./km²)
Geografia
Superfície190,3 ha Modifica el valor a Wikidata

La Maternitat i Sant Ramon és un barri del districte de les Corts de la ciutat de Barcelona que confronta amb el municipi de l'Hospitalet de Llobregat. Aquest barri està format per dos sectors diferents, a ponent Sant Ramon, i el de la Maternitat i Can Bacardí a llevant.

El nom de Sant Ramon prové de la parròquia de Sant Ramon Nonat;[1] aquest sector també és anomenat Collblanc.[2] No s'ha de confondre amb el Collblanc antonomàstic, el barri hospitalenc homònim, que hi és veí.[3]

La Maternitat és un nucli al voltant d'una residència assistencial, la Casa de la Maternitat i Expòsits que va construir la Diputació de Barcelona i que va encarregar a Camil Oliveras i Gensana.

A la zona central del barri hi ha tres grans equipaments, les instal·lacions del Futbol Club Barcelona, entre elles el Camp Nou, el cementiri de les Corts i el complex de la Maternitat.

Els barris històrics avui subsumits en el barri administratiu de la Maternitat i Sant Ramon són:

  • Torre Melina
  • Bederrida
  • Can Bacardí
  • Sant Ramon
  • la Maternitat
  • sector santsenc agregat (antigament dins el "Collblanc" santsenc)

Notes

[modifica]
  1. El barri cortsenc de Sant Ramon, pròpiament dit, sorgí per immigració obrera en la dècada de 1920, i és el sector avui delimitat pels carrers del Cardenal Reig i d'Arístides Maillol, el carrer de Collblanc i la travessera de les Corts. Vegeu [1]
  2. GGCC, Barcelona: Les Corts de Sarrià.
  3. De fet, existí un barri administratiu barceloní de Collblanc, establert el 1933, però amb un sector de Sants, i no pas de les Corts. Era delimitat al nord per la travessera de les Corts; al sud pel carrer de Sants; a l'est pel carrer de Galileu; i a l'oest per la Riera Blanca. D'aquest antic barri administratiu santsenc de Collblanc, un sector, el situat entre la travessera de les Corts, al nord, i l'avinguda de Madrid, al sud, fou atribuït a les Corts en la nova divisió districtal de 1984, i és per això que avui dia forma part del barri administratiu de la Maternitat i Sant Ramon, al si del qual, i per mera coherència geogràfica, hauríem de considerar-lo amalgamat més aviat amb la Maternitat que no amb Sant Ramon.

Enllaços externs

[modifica]