Levend

Infotaula unitat militarLevend
Tipusmilícia Modifica el valor a Wikidata
PaísImperi Otomà Modifica el valor a Wikidata

Levend foren unes milícies irregulars otomanes a les quals es pagava per jornada de servei. Hi havia els levend de mar (deniz), que servien a la marina i els de terra (kara) que servien al continent. Es creu que el seu nom deriva de l'italià levantino que els venecians donaven als soldats reclutats a les seves possessions al Llevant; el nom el van utilitzar els otomans per designar als mercenaris reclutats a la mar Mediterrània, especialment a Grècia i illes gregues, a Dalmàcia i a la costa occidental d'Anatòlia poblada de grecs.[1]

El nom deriva del Levantino, que significa persona del Llevant (Mediterrani Oriental) en italià.[2] Així era com els italians (genovesos i venecians) solien anomenar els mariners otomans, un nom que va ser adoptat també pels mateixos turc-otomans.[2] L'ús de la paraula levend per a la descripció dels mariners va aparèixer per primera vegada en turc otomà durant el segle xvi.[3] Aquest nom es va aplicar al barri, ja que en el segle xviii, el kapudan paixà otomà Cezayirli Gazi Hasan Paşa tenia una granja aquí i al segle xix es va construir un conjunt de casernes navals en l'àrea de la granja.[4]

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Enciclopèdia de l'Islam, V, 733-734
  2. 2,0 2,1 «Kıyafet-i Asakir-i Bahriyye: Costumes and ranks of the Ottoman Navy». Arxivat de l'original el 2009-09-29. [Consulta: 22 febrer 2016].
  3. Sevan Nişanyan. Sözlerin Soyağacı: Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü. URL: http://www.nisanyansozluk.com/search.asp?w=levent[Enllaç no actiu] Consultat el 30 d'octubre del 2009.
  4. Haldun Hürel. Semtleri, Mahalleri, Caddeleri ve Sokakları A'dan Z'ye İstanbul'un Alfabetik Öyküsü. İkarus, 2008. ISBN 978-975-999-290-3. Page 220.