La literatura apocalíptica és un conjunt d'escrits sorgits en la cultura hebrea i cristiana durant el període hel·lènic i romà (segles II i I aC i segles I fins a mitjan segle ii). Aquesta literatura, expressa, per mitjà de símbols i complexes metàfores la situació de sofriment del poble jueu o dels seguidors de Crist i la seva esperança en una intervenció messiànica salvadora o en el cas de l'apocalíptica cristiana en la Parusia o segona vinguda de Crist.
La majoria de les obres apocalíptiques foren escrites en el període grec i romà de l'ocupació palestina. Sovint es tracta d'obres atribuïdes a un personatge antic (patriarca, profeta, savi, sacerdot) que narra una visió que va rebre en vida; o es tracta d'un personatge que segons la Bíblia no ha mort, cas d'Henoc o Elies o que segons l'escrit apocalíptic ha pujat al cel després de mort (Moisès o Isaïes) o ha ressuscitat i transmet una revelació als seus deixebles com el cas de Jesús a l'Apocalipsi(1:1-3). El seu estil, deriva del gènere profètic, i es caracteritza per la profusió d'imatges i símbols.
Al contrari del que molts pensen, l'últim llibre de la Bíblia cristiana conegut com a Apocalipsi (αποκαλυψις paraula grega que vol dir en català «Revelació»), no és únic en el seu gènere.
Aquest llibre com d'altres, forma part del que avui s'anomena gènere literari apocalíptic. Aquest moviment literari sorgeix com un epígon de la literatura profètica. La literatura apocalíptica té una profunda relació amb aquest moviment i les seves produccions són posteriors a las del moviment profètic.
El context històric en el qual sorgeix aquesta literatura, és en temps de crisis extremes. Els primers apocalipsis, entre els quals es troba el Llibre de Daniel, són de l'època d'Antíoc Epifani (175-164 aC) i de la revolta jueva dels Macabeus (166-160 aC). És l'època de l'hel·lenització intensiva de Jerusalem i dels territoris jueus. Antíoc Epifani profana el temple i es produeix una gran escissió entre els jueus que accepten les pràctiques hel·lenístiques i els que formen una resistència polític-religiosa organitzada entorn dels Macabeus.
Un altre moment de gran crisi pel món jueu es viu en el segle i aC. quan l'any 63 aC Gneu Pompeu Magne conquesta Jerusalem, els romans ocupen Palestina i el poder real i sacerdotal de Jerusalem queda sota la tutela romana. En resposta a aquest fet sorgeixen moltes faccions polítiques i religioses com els fariseus, saduceus, asideus, zelotes, essenis… i s'experimenten grans esperances messiàniques.
Un tercer moment de gran crisi es viu en el segle i dC quan tenen lloc les grans persecucions de cristians per part de Neró; en el 70-73 s'esclafa la Gran Revolta Jueva, es captura Jerusalem i el seu temple. Després de l'any 73 augmenten els conflictes entre jueus i cristians fins a la total ruptura en els anys 90. Entre 81 i 96 Domicià impose el culte a l'emperador i es produeixen més persecucions de cristians.
El quart període de crisi es viu en el segle ii dC., quan es mantenen les persecucions de cristians i els jueus es revolten per segona vegada contra Roma. La insurgència encapçalada pel líder polític i religiós Simó bar Kokhba (període 132-135) pateix una humiliant derrota.
Davant d'aquests fets, la literatura apocalíptica presenta un quadre de terror i de tribulació. Es parla del present com un període de corrupció, transgressió i opressió per part d'un poder blasfem i arrogant, fet que es denuncia amb tot detall i cruesa.
La història d'Israel i les bases de les seves esperances pel futur han estat des de sempre unida a les seves pretensions polítiques. Els grans moments de la literatura apocalíptica s'escauen precisament en aquells moments en què els són arravatades aquestes pretensions per altres poders dominants. Els jueus dels últims segles avanç de Crist creien que els cels s'havien tancat i que l'Esperit de Déu "no s'havia apoderat de ningú" o més ven dit no hi havia inspiració des dels temps dels últims profetes: Ageu, Zacaries i Malaquies, i sense l'Esperit de Déu la història no era possible.
L'apocalíptica va permetre mantenir viva la història d'Israel i gràcies a la doctrina de la inspiració bíblica, la història encara era possible i el seu agent era l'autor inspirat de la seva obra escrita. Els grans personatges històrics de la humanitat (Adam, Moisès, Elies…) intervenen de nou en la història en virtut del caràcter pseudònim de les obres apocalíptiques i així el passat es fa present i no s'interromp la continuïtat.
L'apocalíptica esdevé en una espècie de ciència de la història, tenint en compte que aquesta no és una successió de fets, sinó un tot, un procés unificat que comença amb Adam i els imperis nascuts del caos primordial i que finalitza en un acte que retornarà el món als seus orígens. Es tracta de la concepció mítica en la qual principi i fi es troben en un lloc teòric (mític) en el qual tot comença. Hi ha en l'apocalíptica empremtes de concepcions mítiques babilòniques, perses i gregues (per exemple, tot lo relatiu a l'angelologia i la dimonilologia), unides a l'escatologia jueva.
Els textos apocalíptics que han estat incorporats al cànon de la Bíblia són els següents:
A més:
Els següents són llibres que formen part del gènere apocalíptic, pero que no són acceptats dins del cànon bíblic:
La salvació de la literatura apocalíptica en general es deu al cristianisme, gràcies al fet que foren incloses en les seves bíblies aquestes obres. El cànon hebreu les va rebutjar i el mateix va fer el cànon cristià quan fou establert.
El cristianisme primitiu i medieval va conrear escrits apocalíptics, com ara: