Llengües tallán-sechura

Infotaula de llenguaLlengües tallán-sechura
Tipusfamília lingüística Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants nadius0 Modifica el valor a Wikidata
EstatPerú Modifica el valor a Wikidata
Classificació lingüística
llengua humana
llengua indígena
llengües ameríndies
llengües indígenes d'Amèrica del Sud Modifica el valor a Wikidata

Les llengües tallán-sechura (també sechura-catacao) comprèn un grup de llengües escassament documentades de la serra nord del Perú, al nord-oest del país, conegudes bàsicament per la toponímia de la regió i la Llista de Martínez Compañón.

No existeix acord complet sobre quines llengües han de considerar-se dins de la família, de la llista de Compañón clarament la llengua de Colán i la llengua Catacao estan emparentades i la llengua de Sechura té al voltant d'un 30% de coincidència amb les altres,[1] per no existeix acord sobre si ha de considerar-se emparentada amb les altres dues, donada l'evidència disponible.

Classificació

[modifica]

La classificació interna, acceptant provisionalment el parentiu entre el sechura i les altres llengües, amb l'evidència disponible és la següent:

Relació amb altres llengües

[modifica]

A causa del seu pobre coneixement, no ha estat possible classificar de manera definitiva de les llengües tallán. J. Greenberg i M. Ruhlen classifiquen a les llengües tallán dins d'un grup septentrional de les llengües andines, en connexió amb la seva proposta de la hipòtesi ameríndia.[2] No obstant això, aquesta classificació es basa en dades molt pobres i la majoria dels especialistes la consideren inconcluent i altament especulativa.[3]

Comparació lèxica

[modifica]
Tallán Sechura
'aigua' xoto tujut 'riu'
'fill/a' ños-ma ños-ñi 'fill/a'
'llum' yura yoro 'sol'
'costa' coyu roro roro mar
'dona' cucatama cuctum 'dona'
'peix' xuma jum 'peix'

Referències

[modifica]
  1. Adelaar, 2004, p. 398-399.
  2. Greenberg, 2007.
  3. Vegeu per exemple Crítiques contra la hipòtesi ameríndia

Bibliografia

[modifica]