En àlgebra lineal numèrica, el mètode de Gauss-Seidel, també conegut com a mètode de Liebmann o mètode de desplaçament successiu, és un mètode iteratiu utilitzat per resoldre un sistema d'equacions lineals. Porta el nom dels matemàtics alemanys Carl Friedrich Gauss i Philipp Ludwig von Seidel, i és similar al mètode de Jacobi. Encara que es pot aplicar a qualsevol matriu amb elements diferents de zero a les diagonals, la convergència només està garantida si la matriu és estrictament diagonal dominant,[1] o simètrica i definida positiva. Només es va esmentar en una carta privada de Gauss al seu alumne Christian Ludwig Gerling el 1823.[2] Una publicació no va ser lliurada abans de 1874 per Seidel.[3]
El mètode de Gauss-Seidel és una tècnica iterativa per resoldre un sistema quadrat de n equacions lineals amb x desconegut:
Es defineix per la iteració [4]
on
és la k- èsima aproximació o iteració de
és la següent o k + 1 iteració de
, i la matriu A es descompon en un component triangular inferior
, i un component triangular estrictament superior
és a dir,
.[5]
Amb més detall, escriu A, x i b en els seus components:
Aleshores, la descomposició de A en la seva component triangular inferior i la seva component triangular estrictament superior ve donada per:
El sistema d'equacions lineals es pot reescriure com:
El mètode Gauss-Seidel ara resol el costat esquerre d'aquesta expressió per a x, utilitzant el valor anterior per a x al costat dret. Analíticament, això es pot escriure com:
Tanmateix, aprofitant la forma triangular de
, els elements de x (k +1) es poden calcular seqüencialment mitjançant la substitució directa:
[6]
- ↑ Sauer, Timothy. Numerical Analysis (en anglès). 2a edició. Pearson Education, Inc., 2006, p. 109. ISBN 978-0-321-78367-7.
- ↑ Gauss 1903; direct link.
- ↑ Seidel, Ludwig (en alemany) Abhandlungen der Mathematisch-Physikalischen Klasse der Königlich Bayerischen Akademie der Wissenschaften, 11, 3, 1874, pàg. 81–108.
- ↑ «Gauss–Seidel method» (en anglès). https://www.geeksforgeeks.org,+02-08-2019.+[Consulta: 3 desembre 2022].
- ↑ Golub & Van Loan 1996, p. 511
- ↑ Golub & Van Loan 1996