Matsutake

Infotaula d'ésser viuMatsutake
Tricholoma matsutake Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Bolet
Estat de conservació
Vulnerable
UICN76267712 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegneFungi
OrdreTricholomatales
FamíliaTricholomataceae
GènereTricholoma
EspècieTricholoma matsutake Modifica el valor a Wikidata
Singer, 1943
Nomenclatura
BasiònimArmillaria matsutake Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Tricholoma nauseosum
Tricholoma caligatum var. nauseosum
Armillaria matsutake
Armillaria nauseosa
Armillaria matsutake var. formosana Modifica el valor a Wikidata

Matsutake (japonès :松茸/マツタケ) és una espècie de bolet micorrízic comestible molt buscada que creix a l'est d'Àsia, Europa i Amèrica del Nord. És apreciat a la cuina japonesa per la seva olor aromàtica i picant a especies. És un ingredient de luxe al Japó.

Etimologia

[modifica]

El nom comú, matsutake, en ús des de finals del segle xix, deriva del japonès matsu (pi) i take (bolet). El nom científic, Tricholoma nauseosum, significa "bolet pudent", i a Europa, l'olor del matsutake es descriu com "olor de mitjons".

Hàbitat i distribució

[modifica]

Els bolets matsutake creixen a l'est asiàtic, el sud-est asiàtic (Bhutan i Laos), parts d'Europa com Estònia, Finlàndia, Noruega, Polònia, Suècia i al llarg de les costes del Pacífic del Canadà i els Estats Units.

Els bolets matsutake creixen sota els arbres i solen estar amagats sota la brossa del sòl del bosc, formant una relació simbiòtica amb les arrels de diverses espècies d'arbres. A Corea i el Japó, els bolets matsutake s'associen amb més freqüència amb Pinus densiflora.

Espècies similars

[modifica]

Al nord-oest del Pacífic nord-americà, Tricholoma murrillianum es troba als boscos de coníferes d'una o més de les espècies d'arbres següents: avet Douglas, avet noble, avet vermell Shasta, pi Sugar, pi ponderosa o pi Lodgepole. A Califòrnia i parts d'Oregon.

Cost i disponibilitat

[modifica]

Els matsutake són difícils de trobar a causa dels seus requisits de creixement específics, la raresa del bosc i el terreny adequats i la competència d'animals salvatges com ara esquirols, conills i cérvols per a la collita anual de bolets.

La producció domèstica de matsutake al Japó també s'ha reduït dràsticament durant els darrers 50 anys a causa del nematode que mata els pins Bursaphelenchus xylophilus, i la collita anual de matsutake al Japó és ara de menys de 1.000 tones, amb el subministrament de bolets japonesos principalment format per importacions de la Xina, Corea, el nord-oest del Pacífic, la Colúmbia Britànica i el nord d'Europa. El matsutake japonès al començament de la temporada, que és el màxim, pot augmentar a 2.000 dòlars el quilogram. En contrast, el matsutake importat pot rondar als $90 el quilogram.

Vegeu també

[modifica]