Per jou escocès[1] s'entén un mecanisme que permet transformar un moviment rectilini alternatiu (d'una guia) en un moviment de rotació (d'una manovella i el seu arbre). També pot funcionar a l'inrevés canviant la rotació d'un arbre i una manovella en un moviment alternatiu rectilini.
Una aplicació típica és en motors de combustió interna i pneumàtics o en compressors alternatius.
Si l'arbre de sortida (o entrada) es mou a velocitat constant el moviment la guia d'entrada (o de sortida) té un moviment sinusoidal pur.
Comparant-lo amb un mecanisme de biela-manovella el mecanisme de jou escocès té alguns avantatges:
Una aplicació pseuoestàtica (a velocitat molt petita) del mecanisme de jou escocès és en actuadors (servomotors) per a valvules de control (o regulació) d'alta pressió en oleoductes i gasoductes.
Ha estat aplicat en motors de combustió interna (com els motors Bourke i SyTech[3]). També en motors de vapor i aire calent. En motors pneumàtics (d'aire comprimit) per a moure cabrestants el sistema ha demostrat un funcionament satisfactori des de fa molts anys.[4]
Alguns experiments documenten que en cicles de combustió a volum constant (Otto, Bourke i similars)[2] el mecanisme de jou escocès no funciona prou bé per culpa de les pèrdues de calor associades als temps més llargs en la zona del P.M.S. Sí que aniria bé en motors de injeccció estratificada (motors dièsel).[5]