Meritites II

Plantilla:Infotaula personaMeritites II
Imatge
Meritites en jeroglífic. Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementmil·lenni III aC Modifica el valor a Wikidata
Mortmil·lenni III aC Modifica el valor a Wikidata
Sepulturamastaba Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPrincesa Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia IV d'Egipte Modifica el valor a Wikidata
FillsHetepheres II Modifica el valor a Wikidata
ParesKheops Modifica el valor a Wikidata  i Meritites I Modifica el valor a Wikidata


Meritites II, Meritiotes, Meritetes o, fins i tot, per l'egiptologia Meritites A (Mrj.t jt=s, "estimada del seu pare") va ser una princesa egípcia de la IV Dinastia. Probablement era filla del rei Khufu i de Meritites I, ja que a la mastaba G 7650, la de Meritites II, s'hi esmenta a la reina.[1] Es va casar amb el director del palau Akhethotep (un oficial no reial de la cort) i va tenir diversos fills amb ell. Meritites i el seu marit van ser enterrats junts a la mastaba G 7650 de Guiza.

Biografia

[modifica]

Meritites II era segurament filla de Khufu, ja que s'esmenta amb el títol de Filla del Rei del seu Cos i, també, per la ubicació de la seva tomba relacionada amb la del rei Khufu.[2] Meritites va ser també Profetessa de Khufu, Hathor i Neith.

Meritites estava casada amb Akhethotep, que era director del palau.[3] Altres títols coneguts d'Akhethotep van ser Amic únic, Sacerdot del Bas de Nekhen i Supervisor de pescadors / caçadors.[2] A la seva tomba s'hi representen diversos nens. Un bloc de la col·lecció McGregor, avui a Lisboa, mostra dues filles;[4] una d'aquestes filles porta el nom de Hetepheres i de l'altra només se n'ha conservat una part del nom: Khufu [...].[5]

Enterrament

[modifica]
Relleu que representa el marit del Meritites II, Akhethotep, extret de la seva mastaba (G 7650), i avui al Museo Barracco de Roma.

Akhethotep i Meritites van ser enterrats a Guiza, a la tomba G 7650. La mastaba és de pedra i la sala d’ofrenes interior està decorada. A Akhethotep se'l representa amb la seva dona Meritites i els assistents en algunes de les escenes. En una escena, Akhethotep va acompanyat de dues filles. A la fossa C s'hi va descobrir un sarcòfag de granit vermell amb la representació d'una façana de palau esculpida.[4]

Meritites van morir durant el regnat del seu germà Khafre.

Referències

[modifica]
  1. «G 7650» (en anglès). Digital Giza. [Consulta: 13 maig 2021].
  2. 2,0 2,1 Flentye, 2007, p. 291-292, 294-298, 301-303, figs. 1, 3, 6, 7.
  3. Dodson i Hilton, 2004.
  4. 4,0 4,1 Malek, Moss i Porter, 1964.
  5. Reisner, 1942.

Vegeu també

[modifica]

Bibliografia

[modifica]
  • Dodson, Aidan; Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt (en anglès). Thames & Hudson, 2004. ISBN 0-500-05128-3. 
  • Flentye, Laurel «The Mastabas of Ankh-haf (G 7510) and Akhethetep and Meretites (G 7650) in the Eastern Cemetery at Giza: A Reassessment» (en anglès). Annales du Service des Antiquités de l'Égypte [El Caire], vol. I, 36, 2007. «a Zahi Hawass and Janet Richards, eds. The Archaeology and Art of Ancient Egypt. Essays in Honor of David B. O'Connor»
  • Gundacker, Roman «Ein Beitrag zur Genealogie der 4. Dynastie». Sokar, 16, 2008.
  • Malek, Jaromir; Moss, Rosalind L. B.; Porter, Bertha. Topographical Bibliography of Ancient Egyptian Hieroglyphic Texts, Statues, Reliefs and Paintings (en anglès). vol. 3. Griffith Institute, 1974. ISBN 978-0900416101. 
  • Reisner, George Andrew. A history of the Giza Necropolis (en anglès). Harvard University Press, 1942.